Какво трябва да знаем за свинското месо? – Фермерско свежо месо

Какво трябва да знаем за свинското месо?

Опитомяването на прасето за хранителните нужди на човека се е случило най-вероятно преди около 11 000 години в Азия и Близкия изток. Смята се, че в Европа свинете са стигнали с преселенията на различни племенни групи. В първичните общества от кожата на прасетата се правили щитове, а от костите им – инструменти и дори оръжия.

Докато някои религии не допускат консумацията на свинско месо, то в България към свинското се подхожда с почит. Месото е било и продължава да бъде любима храна на населението, като вече присъства по-често и в ежедневното хранене на домакинствата. Традиционен продукт на българската кулинария, то е доказан източник на витамини предимно от Б – групата: B1, B2, B3 и B6. Черният дроб има по-големи големи количества от витамин В12, както и мастно разтворими витамини.  Доставя на организма още цинк и фосфор, важен източник на белтъчини, които от своя страна са нужни за възстановяването и изграждането на тъканите.

Свинското месо от различните части на животните има специфика на съдържанието и приготвянето, затова и с днешната статия искаме да ви въведем малко по – задълбочено в темата с няколко полезни факти и съвети:

  • Месото от врат е най – използвано за приготвяне на пържоли, незвисимо дали решите да е във фурна или на барбекю
  • Най – предпочитаната и крехка част от сланината е гръбната сланина, която се използва за направата на пушени меса и бекони. Сега вече всички знаем от какво е беконът, който закусваме с яйца, нали?
  • Котлети са идеалното месо със съвсем малко сланина отстрани и задължителна кост, която придава по – добър вкус при приготвяне
  • Филе – в случай че сте на диета, това е най – подходящата част за вас. Нежно месо с ниско съдържание на мазнини
  • Бут – по – популярно като „шарено” месо, тъй като позволява разнообразно приготвяне – пържоли, шницели, рула на фурна, мезета и други.
  • Джолан – вкусно месо, оформено от сухожилия. Богато е на фибри и след разваряване е подходящо за широк набор от ястия.
  • Краче – заедно с ушите и опашката влиза в състава на традиционната „пача”, която може да се сервира като супа или в желиран вид. При готвене отделя голямо количество желатин.
  • Месото от гръдните части е тлъсто, подходящо за тежки зимни ястия. В пушения си вид то е предпочитано за мезе.
  • Плешка – тук месото е по – крехко от бута и е подходящо за готвене със зеленчуци
  • Месото от свинската глава включва език, бузи и уши. След разваряване се използва за супи.

Прясното и свежо свинско месо се познава по тъмнорозовия цвят със сочен блясък. Ако ограничавате мазнините, изберете плътно месо с по-малко бели ивици (мазнини). Месото трябва да има приятно червен цвят, без непременно да е алено и без да синее.

Най-здравословният начин да приготвите свинското месо е да го изпечете: във фолио на фурна, на скара или на шиш, а ние от Фермерско Свежо ви съветваме да избирате качествено месо и ви обещаваме, че ще предлагаме свежи идеи за приготвянето му и вкусни рецепти, с които да впечатлите своите гости и любими хора.