12 трика за перфектно барбекю – Фермерско свежо месо

12 трика за перфектно барбекю

Времето навън се оправи, оставихме официално зимата зад гърба си и във въздуха се носи миризмата на барбекю.  Нашият екип вече е готов с 12 трика, които ще ви превърнат в истински професионалист и тотален гуру, без който нито едно приятелско събиране няма да е същото, защото човекът с месото винаги е от значение. Прочетете повече в редовете по – долу:

bbq, tips, tricks, perfect barbecue, meat
  1. Не използвайте газов грил – има много различни начини да приготвите барбекю: на директен огън, на въглища, на дървени стърготини, но има едно правило, около което всички експери се обединяват: не използвайте газ. Пушекът, който се получава при останалите си е съставка сам по себе си и когато той липсва,  вкусът на месото вече не е същият.
  2. Използвайте дърва от овошки, за да добавите допълнителен аромат и вкус на месото – когато си говорим за нюанси, пробвайте да добавите дървени стърготини от овошки към въглищата, на които печете месото. Плодовото дръвче има мек аромат, по – сочно е и обикновено по него се натрупват по – малко нечистотии. Може да избирате според това, което ви е най – близо и удобно: ябълка, череша, праскова.
  3. Потопете дървените стърготини във вода преди да започнете готвенето – натопете дървесните стърготини във вода поне за час или дори за цяла нощ, преди да ги изсушите. След това ги увийте в алуминиево фолио като бурито и ги поставете на скарата. Съдържанието на вода в стърготините кара да се получава повече дим и това допълнително овкусява месото.
  4. „Ако го наблюдаваш постоянно, то няма да се приготви” – правилната техника за готвене на барбекю може да се обобщи с няколко думи: “ на ниска температура и бавно“. Бъдете търпеливи. Опитайте се да не проверявате температурата на всеки половин час.
  5. Оставете месото да почине преди да го сервирате – след като махнете месото от грила, оставете го да почине за няколко минути. Това запечатва соковете и предпазва месото от изсъхване. Не го нарязвайте, докато не сте готови веднага да сервирате и да ядете. По време на готвене не пробивайте дупки в месото с вилица, а вместо това използвайте шпатула, за да го обръщате.
  6. Използвайте запалителната течност правилно, за да не се усеща във вкуса на месото – ако използвате запалителна течност, за да запалите въглищата, уверете се, че пламъкът е напълно изгаснал преди да поставите месото. Ако не е напълно потушен, това означава, че има останала още течност, която ще „овкуси” месото. Ще познаете точното време, когато въглищата са вече с пепеляв цвят със съвсем малко жарава под тях. Обикновено отнема около половин час.
  7. Поставете алуминиево фолио за по – лесно почистване – обичаме да готвим, обичаме да похапваме, но никой не обича да чисти, нали. Може да обвиете вътрешността на барбекюто с няколко листа алуминиево фолио преди да сложите брикетите. По този начин след това ще може да го почистите много по – бързо и лесно.
  8. Почиствайте оборудването си редовно – това важи особено за новаците в барбекюто или тези от вас, които са инвестирали в по – скъпо оборудване. Направете най – силния огън и го оставете за 45 минути до час. По този начин се уплътняват порите на метала и изгарят всякакви остатъци от странични продукти. Това е добре да се прави и ако не сте използвали барбекюто дълго време.
  9. Потопете дървените шишчета във вода, за да предотвратите изгарянето – ако шишчето и кебабът е в лятното ви меню, не забравяйте да потопите шишчетата за 30 минути в студена вода , за да предотвратите изгарянето. Ако пък използвате метални шишчета, тогава ги избършете добре с парче хартиена салфетка, потопена в растително олио, за да не полепва месо по тях.
  10. Ключът е в подходящата циркулация на въздуха – месото не трябва да докосва нищо друго освен повърхността, на която се приготвя – нито стените на скарата, нито друго месо. Винаги е нужно пространство, за да може въздухът да циркулира.
  11. Внимавайте откъде купувате подпалките за барбекюто си – те не трябва да са прекалено леки, защото това означава, че ще се подпалят бързо и ще изгорят за минути.
  12. Използвайте алуминиевото фолио като четка за грила – нямате нужда от специални инструменти, за да боравите с грила, така че използвайте алуминиевото фолио за всякакви манипулации.