Оригами робот, направен от месо, може да се поглъща и да помогне за диагностициране на стомашни болести – Фермерско свежо месо

Оригами робот, направен от месо, може да се поглъща и да помогне за диагностициране на стомашни болести

Разработчици от Масачузетския университет по технологии са изобретили нов оригами робот, който може да се поглъща и един може да бъде използван, за да лекува вътрешни рани, да премахва случайно погълнати предмети от стомаха или пък за вливане на лекарства в организма. Дизайнът се състои от специално прегънато свинско черво, (което се използва и за обвивка на наденичките) и малък магнит. Направена по този начин, капсулата много лесно може да бъде поглъщана от пациента. В момента, в който попадне в стомаха, капсулата се разтваря в стомашните сокове и след това може да бъде насочвана да извършва различни дейности чрез външни магнити.

Целият процес по създаването му е в напреднала фаза и създателите му смятат, че това е един много обещаващ модел за бъдещето. Даниела Рус, директор на лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект на Масачузетския технологичен институт и съ-създател на бот, заяви, че роботът може да бъде изключително полезен в здравеопазването един ден.

Доста трудно е да насочиш нещо, което е вътре в тялото само с помощта на външни магнити, но разработчиците пробват отначало със сравнително проста задача – премахването на погълната батерия от стомаха. Според тях само в САЩ всяка година има повече от 3500 случая на погълнати батерии. Ако останат в стомаха или хранопровода, те могат да изгорят тъканта. Изследователите смятат, че чрез робота може да се намери точното място на батерията в стомаха, с помощта на магнитите отвън да се изтегли и да се насочи към дебелото черво, откъдето да бъде изхвърлена по естествен начин.

За да се изпробва пригодността на робота за тази задача, учените използват за модел свински стомах и моделират напречното му сечение с помощта на силиций. След това го изпълват  с вода и лимонов сок, за да имитират киселинните флуиди в стомаха и извършват тестове, откривайки и изваждайки батерията с помощта на оригами робота. Следващата стъпка, казва Рус, е да „прибавим сензори към робота и да го преосмислим, така че да може да се контролира без нужда от външно магнитно поле“. Може би те ще проектират и вегетарианска версия.