Кои 6 държави консумират най – много конско месо? – Фермерско свежо месо

Кои 6 държави консумират най – много конско месо?

Ние от екипа на Фермерско Свежо вече имаме статия, посветена на конското месо, в която ви дадохме най – обща информация за него. Днес обаче, ще отидем малко по – далеч и ще ви разкрием 6 държави, където консумацията му е традиционно висока.

Всъщност няма особена причина, поради която хората да не консумират конско месо по принцип. То си е било традиционна храна още от древни времена и е също толкова хранително, колкото и останалите видове меса. Въпреки това поради използването на конете като средство за транспорт, недостига им в определени моменти, както и заради високата им цена, не е чудно, че то не се е превърнало в основен източник на протеини за хората. Друга причина е използването му в някои езически ритуали в миналото, които католическата църква е осъждала, а дори е имало периоди, когато яденето на този тип месо е било присъщо само за хората от по – нисшите обществени прослойки.  И така поради всички тези факти, консумацията на конско месо не се е разгърнала така широко и развъждането на тези животни никога не е било фокусирано в насока използването им за храна.

Е, днес ще ви разкажем за онези места по света, където консумацията на конско месо е нещо съвсем обичайно. Факт е, че някои групи за защита на животните го критикуват, но използването на конско месо за храна по никакъв начин не вреди на потребителите или екосистемата и за държавите по – долу то си е част от традиционната местна кухня.

  1. Канада – за някои части на Канада консумацията на конско месо поради френския произход на населяващите я, е нещо съвсем нормално. Тя е напълно законна и широко достъпна в Квебек и Торонто
  2. Белгия – в Белгия можете да намерите редица различни начини за приготвяне и консумация на конско месо. Освен това, то е свободно достъпно в месарските магазини и има дори определени ресторанти, които се специализират само в храни, които го съдържат.
  3. Словения – в кухнята на Словения конското месо изобщо не е деликатес и там също могат да ви го приготвят по най – разнообразни начини. Има дори верига за бързо хранене, която го използва на име Hot Horse
  4. Монголия – поради номадския начин на живот, който хората от Монголия водят от векове, (а някои и до днес), конското месо е широко призната и консумирана храна, главно по време на суровите зими.
  5. Казахстан – подобно на народа на Монголия, казахите често ядат конско месо като неразделна част от диетата им поради техните номадски корени. Специфичното при тях е, че го използват през цялата година, а не само през зимата.
  6. Италия – Италия е на първо място в нашия списък на 6-те държави, които консумират най-много месо от коне, както като един от най-големите производители, така и един от най-големите потребители в света.