Вино и месо – как се съчетават правилно? – Фермерско свежо месо

Вино и месо – как се съчетават правилно?

Пишем си постоянно за месото, но няма как да пропуснем и най – важното: как да го комбинираме с подходящото питие, нали? Защото никой обяд или вечеря не е съвсем завършена без чаша вино. Е, в следващите редове ние от Фермерско Свежо ще се опитаме да ви дадем основните насоки как да съчетавате правилно месото, което консумирате, с питието си, за да подчертаете максимално вкусовите качества и на двете и да допълните изживяването си.

Вино с говеждо:

Тук правилото гласи, че колкото по – крехко е месото, толкова по – леко трябва да е червеното вино:

  • Вино с по – крехки разфасовки: търсете червени вина с леки или средни тела. Тези вина трябва да имат малко по-висока киселинност, която да подчертае структурата на по – крехкото месо.
  • Вино с по – тлъсти меса: по – тлъстите меса се комбинират чудесно с червени вина, които имат високо съдържание на танин. Той действа като средство за почистване на небцето и „изстъргва“ тлъстината от вътрешната страна на устата ни.

Вино с агнешко:

Агнешкото е с много по-деликатен аромат, отколкото повечето видове говеждо месо, така че като цяло може да заложите на по-леки и слабо ароматизирани вина. Агнешкото също така поема вкуса на соса, така че помислете и за това с какъв сос е комбинирано. Изберете по – скоро  вино със средно тяло или червено с по – ниско съдържание на  танин.

Вино с телешко:

Телешкото месо е едно от малкото червени меса, които могат да се комбинират с бяло и розе. Идеалният пример  за това е, че шницелът (класическо виенско ястие) си пасва перфектно с  австрийския Grüner Veltliner. Разбира се, за да се запазят деликатните вкусове на телешкото месо, от голямо значение са и методът на приготвяне, както и сосът, с който е комбинирано ястието. Точно както при агнешкото, телешкото също взима вкуса на соса.

Вино с еленско:

Еленското месо може да е доста сложно за комбиниране, ако не знаете спецификата на приготвянето му. То често има характерна миризма на дивеч, но е и доста постно. Подхожда си с провинциални червени вина, като плодовата им нотка редуцира тази по – тежка миризма.

По – леките вина по правило пасват добре и с меса, които са изпечени до степен реър или мидиъм реър. При вината със средно тяло е характерно, че си пасват добре с многокомпнентни ястия като лазаня, или такива, в които освен месото и доматът има основно присъствие. По– тежките червени вина са добра комбинация за месо, приготвено на барбекю или по – тлъсти пържоли.