Какво представлява италианската поркета? – Фермерско свежо месо

Какво представлява италианската поркета?

Като любители на качественото месо и всичко, свързано с него, няма как да не посветим поне една статия на един италиански деликатес. Това е може би най – популярната стрийт фуд храна в страната от Апенините и по време на всички фестивали, пазари, мероприятия и спортни събития улиците са пълни с колички с така известните поркетари (продавачите на поркета). За да се направи поркета, е нужно едно цяло прасе, чиято кожа се премахва, то се обезкостява и след това внимателно се пълни с месо, мазнина и кожа. Навива се , завързва се и се пече над огън от дървени въглища или дърва. Резултатът е триумф на аромати и вкусове, който за цяла Централна Италия се превръща в типично национално ястие.

Поркетата е избрана от италианското министерство на земеделието като „традиционен селскостопански хранителен продукт“. В някои региони от страната тя е възприемана единствено като деликатес, който се консумира по празници и специални случаи.

Това римско печено е препоръчително да се консумира малко след готвенето. Месото е златисто, с характерна миризма на печени ароматни подправки; вкусът е леко солен и много мек. Когато се яде горещо от фурната, най – добре може да се насладите на комбинацията от вкусове и аромати. Месото е вкусно, но мазнината е божествена, а кожата – хрупкава и всичко това се превръща в перфектен микс на разнообразни текстури.

Произходът на рецептата все още не е съвсем уточнен, но жителите на Арисия (малък град на юг от Рим) твърдят, че традициите по приготвянето на поркета произлизат от там, тъй като още преди 3 000 години латински свещеници са приготвяли поркета веднъж годишно, за да отпразнуват раждането на Латинската лига. Това ястие се е използвало и като жертвоприношение на бог Марс в храма на Юпитер в Лацио край Монте Каво. Има данни, че поркетата е била предпочитано блюдо и по време на император Нерон в неговия двор.

Съвременната репутация на арисийската поркета датира от 1950 г., когато поркетарите празнували специален фестивал, ръководен от кмета на града за насърчаване на този вкусен продукт. Оттогава всяка година това събитие се провежда в Арисия, като на празнично декорирани щандове от продавачи, облечени в традиционните дрехи на Арисини, се предлага задължително традиционното ястие.

Един от най – добрите начини да се яде поркетата е под формата на сандвич без никакви други съставки, освен хляб и месо: прочутите панини с ла поркета … Колкото по-просто, толкова по-добре! Хлябът трябва да бъде домашно приготвен, за да поеме напълно мазнините и подправките.

Какво вино да пием с поркетата?

Обикновено тя се предлага с бутилка класическа романела. Това пенливо вино  може да бъде бяло или червено. Често е ниско качество, но си е традиционна комбинация. Ако желаете нещо с малко по – високо качество, предлагаме вместо това Perinelli – Gutturnio Frizzante Superiore Costa dei Salina.

Друг вариант е виното Piacentini, което се приготвя още от римско време по рецепта, измислена от Луций Калпурний Писо, баща на Юлий Цезар, чиято майка произхожда от Пиаченца. То е с красив, ярък рубинен цвят и е богато на приятни и интензивни аромати: череши, малини, ревен и червени цветя. На небцето се усеща топло, меко и плодово, с приятен гладък танин.

И последното ни предложение е Costa dei Salina – младо, червено вино, което е ароматно и сякаш се движи.

Съвсем скоро очаквайте от екипа на Фермерско Свежо рецептата и тайните за приготвянето на перфектната поркета. А за още свежи идеи, не пропускайте да ни последвате и във Facebook.