15 факта, които всеки любител на пържолите трябва да знае – Фермерско свежо месо

15 факта, които всеки любител на пържолите трябва да знае

Вие обичате пържолите и знаете къде се сервират най – вкусните стекове, но дали сте истински ценител?

Като истински маниаци на тема месо нашият екип събра цели 15 интересни факта, които може да ви изненадат, може и вече да знаете, но гарантирано след като ги прочетете, вече ще минете на друго ниво:

  1. Портърхаус стека и Т – боун стека не са едно и също, въпреки че изглеждат идентично. И двата стека съдържат контрафиле и бонфиле, но в Портърхаус стека се съдържа повече бонфиле, а в Т – боун стека получавате по-голяма кост.
  2. Няма нужда филе миньонът /бонфилето/ да отлежава /да зрее/. То е изключително нетлъсто и постно месо , защото в него почти няма мазнини, които да се разпадат. Това прави процесът по отлежаване абсолютно ненужен.
  3. Рамстекът е подценяван, а е много ароматен. Само защото тази част на месото е по -твърда, това не означава, че не трябва да го поръчвате. Рамстекът е с много по – наситен аромат в сравнение с филе миньона и доста по – евтин.
  4. Не се страхувайте, ако прекалите с подправките, особено ако гриловате месото. По – добре да е по – подправено, отколкото да няма вкус.
  5. Осолете пържолата поне 45 минути преди да я запечатате. Повечето хора знаят, че в стек ресторантите оставят пържолите за известно време в сол, за да се получи жарената хрупкава коричка, която съхранява вкуса и соковете на месото.
  6. Уверете се, че източникът на топлина е достатъчно горещ, преди да поставите месото. Тествайте предварително – ако е достатъчно горещо, не би трябвало да може да задържите ръката си отгоре за повече от две секунди.
  7. По отношение на топлината, по-дебелите пържоли не изискват толкова нагорещен огън, колкото по-тънките пържоли. Готвенето на по-дебела пържол на висока температура ще доведе до изгаряне на външната част преди вътрешността ѝ да се е приготвила достатъчно добре.
  8. Гриловането на пържолата ви ще даде най – добри резултати. Грилът запазва най-добре вкусът на месото, защото процесът на готвене е по-бавен и въглищата позволяват месото да се нагрее равномерно.
  9. И ако ползвате грила, за да приготвите пържолата си, не я докосвайте, ако е залепнала за решетката – това означава, че не е готова да се обърне. Бъдете търпеливи и я докосвайте, колкото е възможно по-малко, за да запазите всички сокове вътре.
  10. Използвайте щипки, за да обръщате пържолата. Никога не използвайте вилица, която ще я пробие и по този начин месото ще загуби соковете и вкуса си.
  11. Запечатайте двете страни на пържолата на висока температура преди същинското готвене. Поставете я директно върху пламъка за две минути от всяка страна и след това я премахнете от директния източник на топлина и я оставете да се досготви. Това ще запечата влагата и ще направи пържолата още по – сочна.
  12. Проверявайте дали пържолата е готова чрез метода на пръстите на ръцете.
  13. Оставете пържолата да отпочине за половината от времето, за което сте я приготвили. Това ще позволи на соковете да останат в месото, а не на чинията.
  14. Зрялото месо /Dry Aged/ е по – скъпо, тъй като се съхранява в камера с контролирана температура и влажност в продължение на две до шест седмици, през който период месото става по-нежно и придобива наситен вкус и аромат.
  15. Когато времето е по-сухо, цената на говеждото месо се покачва. Липсата на достатъчно вода означава по-малко трева, което принуждава фермерите да купуват по-скъпи фуражи на зърнена основа, като сено или царевица, което пряко влияе върху качеството на месото.

Колко от тях знаехте?