Кои са най – подходящите разфасовки месо за опушване? – Фермерско свежо месо

Кои са най – подходящите разфасовки месо за опушване?

Опушването е  бавен процес на готвене, който използва дима, за да прибави вкус и да омекоти месото. Понякога може да се изкушите да сложите най-добрите си разфасовки от говеждо и свинско за опушване, но всъщност ще откриете, че по-добрият избор при този метод на приготвяне, са най-евтините парчета месо.

Опушването подобрява тези по-малко желани разфасовки с ниската температура и дългото време на готвене. Така че, ако нямате много търпение, имайте предвид, че този метод не е за вас.

Опушването е метод на готвене, за който е характерна ниска температура и бавно приготвяне.  Обикновено са нужни повече от 30 минути на всеки 500 грама, но може да отнеме дори и повече. Някои видове месо могат да останат дори и 20 часа. Това би направило от нетлъстите разфасовки месо краен продукт, който е сух и негоден за хапване , но при по – тлъстите меса е важно да останат колкото време е нужно, за да се омекотят и да станат подходящи за сервиране.

Много разфасовки месо, които сме склонни да мислим за „лоши“ или с ниско качество, могат да бъдат перфектни за това продължително приготвяне. Всъщност, месото, което е пълно с мазнини и съединителни тъкани (колаген), е най-доброто за опушване. То ще се подобри и резултатът ще е нежно и вкусно ястие. Това се получава, защото колагенът бавно се разпада, превръща се в захари, които подслаждат месото и запазват влагата в него по време на опушването. Освен това, месото има време да попие дима и да придобие характерния за този процес вкус.

Най – добрите меса за опушване:

Традиционно, когато търсим добро месо за опушване, може да предпочетем тези разфасовки, които са подходящи и за барбекю. Това обикновено са телешки гърди, свински джолан и ребра.  Те са най – често твърди и трудни за дъвчене меса, които не са с много високо качество и не се получават толкова вкусно, когато се използват други методи на готвене.

Ако сте новаци в опушването, добре е да започнете с нещо по – лесно. Няма как да сбъркате с малка разфасовка свински джолан , тъй като е сравнително евтино и лесно за употреба. Така може да настроите оборудването си и да усъвършенствате техниката си на опушване. Може да експериментирате с различни видове дървесина, температура и всякаквин други фактори.

След като научите повече и се почувствате комфортно в процеса на опушване, можете да преминете към по-големи и по-трудни разфасовки като гърди или ребра.

Кои разфасовки месо трябва да избягваме?

Най-общо казано, всяка разфасовка месо, която считаме за „добра“ като свинското бон филе например, не трябва да се опушва.

Когато става въпрос за пържоли, скарата е много по-добър вариант. Не е необходимо да отделяте време и да инвестирате в специална дървесина за месо, което е вкусно, дори когато се приготвя и по прост начин.  А и така няма да може да усетите ползите от опушването.

За повече информация за по – евтини разфасовки говеждо месо, може да погледнете специалнита тема в нашия блог, а нашият екип подготвя още полезна информация за всичко свързано с метода на бавното опушване и приготвяне на любимото фермерско свежо.