Всичко за барбекю сосовете – Фермерско свежо месо

Всичко за барбекю сосовете

Перфектното барбекю се нуждае от перфектния сос, нали така?

Е, нашият екип се посвети сериозно на темата за барбекюто с неговите тайни и някои съвети за безопасност, така че днес продължаваме с малко тънкости по приготвянето на сосовете. Те винаги правят месото много по – вкусно и ароматно.

Всъщност, когато си говорим за барбекю сосове, има много критерии, по които може да ги разграничим. Има сладки и лютиви, има гъсти или по – течни и винаги има…изключения. Най – сигурното разделение при тях е на база на съставките им. Повечето се правят с доматен сос, горчица или оцет. Разбира се, съществуват разлики между маринатите и продуктите, с които се довършва соса.

Сосовете се използват по време на процеса на гриловане, но трябва много да внимавате със сосове, съдържащи захар, тъй като те могат да се запалят при високи температури.

Соковете за барбекю на базата на домати са най-често използваните, но и най-често се избягват от традиционалистите. За да направите страхотен сос за барбекю от домат, не забравяйте да готвите соса внимателно, за да неутрализирате вкуса на доматите и да го смесите с други съставки. Всъщност най-добре е да го направите ден-два преди да го сервирате. По този начин вкусовете ще бъдат добре разпределени и ще бъде много по – вкусен.

Сосът за барбекю на базата на оцет е създаден и първоначално използван в Северна Каролина. Той е по – течен и  може да се използва по време на процеса на готвене, за да  подпомогне омекотяването на месото. Освен това поради киселинността си, има свойството да привнася ароматите и вкусовете в дълбочина на месото. Ако търсите лют и ароматен барбекю сос, препоръчваме да смесите ябълков оцет с червен пипер.

Сосовете на базата на горчица, от своя страна, са перфектни за овкусяване на свинско месо, независимо дали планирате да опушите цяло прасе или просто да гриловате няколко пържоли.

Всеки барбекю майстор си има своя любим сос и предпочитан начин за сервирането  му. Рецептите за сосовете  могат да бъдат  непрекъснато усъвършенствани и уникални за всяко голямо барбекю. Не забравяйте, че както при всички велики готвачи, тайната е в експериментирането и  намирането на това, което ви харесва и  работи за вас. Няма универсално правило кое с какво подхожда, но има една всепризната истина: с качествено месо барбекюто винаги се получава най – добре, а добре приготвеният сос е перфектното допълнение към вкуса на фермерското свежо!