9 грешки, които не трябва да допускате с грила – Фермерско свежо месо

9 грешки, които не трябва да допускате с грила

Грилът е класическо, макар и сезонно средство за приготвяне на любимия ни продукт – месото. В момента, в който времето трайно се затопли, апетитът ни за сочни бургери и печени пържоли рязко се повишава. Но има един куп кардинални грешки, които не сме и имали представа, че извършваме, когато сме на скарата. Ето всичко, което трябва да знаем, за да овладеем заедно тънкостите на  грила:

  1. Използвате запалителна течност: макар и да сте много гладни и да искате огънят да пламне колкото се може по – бързо, добре е това да се случи полека и постепенно. Получете хубав пламък върху дървените си въглища, като използвате смачкани вестници и ги изчакате да започнат да тлеят. След това ги разнесете добре и чак тогава пристъпете към грила. Дайте време на скарата да се загрее добре, преди да поставите каквото и да било отгоре.
  2. Слагате пържолите директно от хладилника на скарата: това е може би най – голямата грешка, която повечето хора допускат. Това важи не само за пържолите, но и за всички видове месо, което поставяте на грила. Ако то е твърде студено, при излагането му на висока температура ще изгори отвън, но във вътрешността ще остане по – сурово. Затова винаги изваждайте пържолите да постоят на стайна температура преди готвене.
  3. През цялото време използвате директно нагряване: освен ако не искате да овъглите напълно свинските котлети или пържоли, първо ги запечатайте за малко на пламъка и след това ги преместете на индиректна топлина.
  4. Забравяте да почиствате плочата на грила : нашият екип вече ви разказа подробно колко важно е почистването на скарата и това е не само от естетическа гледна точка, а и поради факта, че натрупаната мръсотия пречи на решетката да се загрее добре. Най-доброто време за почистване на тези решетки е, когато приключите с използването на грила. Все още топлите остатъци от мазнини и храна се изстъргват веднага и ще ви спестят усилия за следващия път.
  5. Страхувате се да затоплите твърде много скарата: ако вашата скара не е достатъчно гореща, всички сокове от месото ще се изпарят и месото ще загуби цялата си сочност и вкус.
  6. Постоянно проверявате месото дали е готово: когато поставите пържолата на горещ тиган или грил, оставете я, докато започне да се образува коричка от страната на пържолата, която е в контакт с решетките на грила, около 3 до 4 минути. Не натискате месото с шпатула или щипки – това е почти толкова лошо, колкото да го пробиете с вилица и да оставите соковете да изтекат навън и увеличава времето за готвене. Колкото по-малко докосвате месото, толкова по-бързо ще се сготви и толкова по-добре ще се овкуси.
  7. Готвите твърде много неща наведнъж: барбекюто в задния двор е чудесна идея, но когато сте твърде много хора, си се получава солидно количество храна, която трябва да бъде приготвена. Не слагайте всичко наведнъж на грила, защото различните храни имат различно време за приготвяне и някои ще се препекат, а други ще останат сурови. Придържайте се към печене на един вид месо наведнъж. По този начин също така ще избегнете кръстосано замърсяване и ще сте сигурни, че всичко е приготвено до съвършенство.
  8. Просто отгатвете степента на изпичане: не всеки може да прецени на пръв поглед колко добре изпечено е месото, така че най – сигурно е да използвате термометър, който ще направи целият процес по – лесен и точен.
  9. Не оставяте месото да почива: имаме цяла статия, посветена на този така важен принцип в приготвянето на месо, който е способен да съсипе всичките ви усилия. Извадете месото от тигана и го оставете да отпочине в продължение на 10 минути, преди да го нарежете напречно на мускулните влакна, така че соковете да се разпръснат равномерно във вътрешността. Нарежете и поръсете с морска сол, след това сервирайте.

Вече сте готови да се превърнете в истински виртуоз на скарата и за нас остава само да ви изненадваме със свежи идеи за приготвянето на качествено българско месо.