11 грешки, които правим при приготвянето на бургери – Фермерско свежо месо

11 грешки, които правим при приготвянето на бургери

Всички обожаваме бургери, но замисляме ли се, че колкото и лесно да изглежда приговянето им, все още имаме огромно поле за грешки?

Ако правите дори и едно от долупосочените, не е чудно, че вкусът не ви се получава както в бургер бара. Затова и ние от Фермерско Свежо веднага ще посочим какво може да се обърка, а вие ще се постараете да не правите повече така… J

  1. Не купувате точното количество месо – преценяйте добре колко ви е нужно, за да не се окажете накрая с миниатюрни бургерчета, от което никой няма да е доволен.
  2. Грилът ви не е почистен – посветили сме цяла статия на това как да почистваме скарата си и отново ще напомним колко важно е това. В случай че по решетката има замърсявания, месото ви ще залепва. А за да се спестите всичко това, просто винаги почиствате скарата си след употреба.
  3. Не обръщате внимание на съотношението между месо и мазнини – препоръката на нашия екип е да си купувате възможно най – доброто месо, което може да си позволите. Перфекното съотношение е 80% нетлъсто с 20% мазнини. Ако е възможно, помолете да ви го смелят на момента. Купувайте от проверени източници и залагайте на българско фермерско свежо месо.
  4. Прекалявате с обработката на месото – резултатът е, че бургерите ви не се получават сочни. Така че за да се получат най-вкусните бургери, не правете нищо, преди да оформите месото. Не го разбърквайте в купа и не добавяйте нищо, дори и сол и черен пипер, яйца, лук или билки. Това може би е най – голямата грешка, която повечето от нас правят. Не превръщайте бургера в кюфте!
  5. Не съобразявате размера на питката и на бургера – при оформянето на кюфтето имайте предвид, че каймата се свива при готвене и е препоръчително диаметърът му да е с 2 см. по-голям от този на питката. Също така не го правете твърде дебело, защото може по средата да остане сурова. Ако правите няколко наведнъж, старайте се да са с един размер.
  6. Прибавяте сол към месото преди да оформите бургера – солта извлича водата от месото и разтваря протеините, което го прави твърдо. Така че, веднага след като сте направили кюфтетата, поръсете едната му страна щедро със сол и прясно смлян черен пипер. Поставете го на скара, с подправената страна надолу. Точно преди да го обърнете (около четири минути), подправете и от другата страна.
  7. Не правите вдлъбнатина в кюфтето си – така бургерите ви ще се получат със сферична форма и топинга няма да стои добре. Затова оформете малка вдлъбнатина преди да го сложите на грила и когато се изпече кюфтето ще се получи красиво и равно.
  8. Печете бургерите твърде близо един до друг – винаги оставяйте пространство между отделните питки.
  9. Натискате кюфтетата с шпатула, докато се приготвят – така всички вкусни сокове изтичат върху грила. Не пипайте месото!
  10. Прибавяте топеното сирене прекалено рано – то се разтапя и разтича по цялата скара. След като опечете едната страна, подправите, обърнете и го приготвяте около 2 минути, проверете месото. То не трябва да е твърдо. Прибавете листа топено сирене отгоре и гриловайте за още 2 минути.
  11. Затваряте капака, за да се приготви по – бързо – така бургерите ви ще имат аромат на дим и няма да имат добър вкус. Уверете се, че скарата е добре загрята преди да поставите кюфтето. Сложете го върху най – горещата част.

Сега вече сме убедени, че ще се превърнете в истински професионалисти и нито един бургер няма да ви се опре!