Какво представлява „су вид“ методът за приготвяне на месо – Фермерско свежо месо

Какво представлява „су вид“ методът за приготвяне на месо

Снимка на корицата: Anova Culinary

Месото е любимата тема в блога на Фермерско Свежо, така че дойде време да засегнем и един не толкова добре познат метод за приготвянето на този така важен за всички ни продукт. Той стана популярен в последните години и няма как да пренебрегнем, че полека навлиза на кулинарната сцена дори на собствения ни дом. За справка има и достъпни вакуумни машини, които, ако сте запален по готвенето и тънкостите му, може да си закупите. Но, може би, първо трябва да започнем с малко въведение в това, какво представлява „су вид“ технологията.

„Су вид“ произлиза от френския израз „sous vide“, което буквално означава „във вакуум“.  Методът представлява готвене на месо (или други продукти) при ниска и постоянна температура в херметически затворена пластмасова торба, потопена във вода. Вакуумът консервира месото, а  водната баня позволява перфектен контрол върху температурата на готвене и степента на приготвяне на протеина.

За автор на метода се смята французинът Жорж Пралюс, който го използва за пръв път през 1974 година в ресторант Troisgros (на Пиер и Мишел Троисгрос) в Руан. Той приготвя гъши дроб във вакуумиран пакет и установява, че дробът запазва първоначалната си форма, не губи от мазнините си, има по-добра текстура, по-нежен вкус и консистенция след обработка с метода „су вид“.

Много готвачи ще ви кажат, че sous vide е ненадминат начин да запазите вкуса, соковете и теглото на месото. За големите ресторанти, където се приготвят стотици или хиляди порции на ден, sous vide е отличен метод за гарантиране на последователен резултат с постоянно качество. Най – хубавото е, че методът и необходимото оборудване  сега навлизат в частните кухни. За съжаление, по – малките вакуум машини рядко са толкова ефективни, колкото професионалните. Оборудването, използвано за поддържане на равномерна температура във водна баня, е по – лесно за намиране и по – достъпно.

Обичайна техника е да приготвяте месото – много бавно – до перфектна вътрешна температура през цялата нощ. След това го извадете и запечете съвсем леко на повърхността на тиган или скара, точно преди да сервирате.

С този метод цялата разфасовка  е перфектно приготвена, точно както я предпочитаме: вкусна и хрупкава повърхност и добре приготвена вътрешна част.

Как работи?

3-те прости стъпки на „су вид“ готвене:

  1. Вакуумиране на храните в специални пликове/торбички/, сертифицирани като подходящи за готвене.
  2. Потапяне на торбичката във водна баня, загрята до определена температура на готвене. Нека храната се готви, но не по-малко от времето, определено в рецептата. По-дълго е общо взето добре, с изключение на деликатни храни, като например черен дроб и риба.
  3. Извадете и сервирайте! Преди сервиране, различните видове меса, могат да се запекат за кратко в горещ тиган, на скара, или с кухненска горелка, за да се създаде обгорена повърхност и придаде карамелизиран вкус и цвят на ястието.

Съвсем скоро сме ви подготвили и специална публикация с плюсовете и минусите на използването на този вид метод, така че не пропускайте следващите статии на Фермерско Свежо.