Как да направите перфектното кюфте за бургера си? – Фермерско свежо месо

Как да направите перфектното кюфте за бургера си?

Почти няма човек, който да не обича бургери, но дали се замисляме, че приготвянето на перфектното кюфте си изисква майсторлък? От това какво месо ще решим да използваме, до това дали да смесваме каймата с кашкавал или сирене за по – интересен вкус или дори да я подправяме, всичко е важно, за да постигнем идеален резултат. Екипът на Фермерско Свежо обаче вече е готов с лесно ръководство как стъпка по стъпка да постигнете резултат, близък до съвършенство.

За начало е важно да уточним, че в този пример ще използваме едро смляно говеждо месо, сол и черен пипер. Имайте предвид, че  високото съдържание на мазнини в месото, например в съотношение 85/15, ще допринесе за по – наситен вкус на бургера ви, отколкото ако използвате постно месо. Разбира се, колкото е по-високо съдържанието на мазнини, толкова повече ще се свият и първоначално оформените кюфтета . А ето и още няколко важни неща, които е добре да знаете, преди да пристъпите към подготвянето:

  • Дръжте месото на студено за колкото се може повече време
  • Недейте прекалено много да го оформяте и да го смачквате
  • Пазете зоната си на готвене и ръцете си винаги чисти
  • Измивайте всичко веднага след употреба

Нужни продукти:

  • Едро смляна кайма
  • Сол
  • Пипер
  • Хартия за готвене

Преди да започнете да оформяте и печете кюфтета, постелете хартията на работната си площ.

Размерът на кюфтетата трябва да бъде определян според размера на питката, в която ще ги поставяте.  Също така, не забравяйте, че колкото по-високо е  съдържанието на мазнини в месото, толкова повече кюфтетата ще се свиват по време на готвене. Ако използвате кайма в съотношение 85/15  или по-висока, оформете месото да е по-голямо от хлебчето. Ако съотношението е по – ниско, тогава размерът на кюфтетата трябва да отговаря на този на хлебчетата.

Добре е също да имате предвид, че всички кюфтета трябва да са с еднакъв размер, така че да се нуждаят от едно и също време на приготвяне. В противен случай ще получите или малки и препечени кюфтенца, или големи и сурови такива.

Как да ги оформяте?

Ако просто натискате каймата, опитвайки се да ѝ придадете форма на кюфте, тя ще изглежда разцепена по краищата. Това, което е правилно да правите е да натискате месото надолу в средата и отстрани, като въртите оформящото се кюфте около ръката си, докато стане равномерно оформено парче месо. Трябва да е твърдо и добре уплътнено отвсякъде.

Когато кюфтетата се готвят, те се свиват и краищата се напукват и месото може да започне да се разпада. За да не случи това, е добре кюфтето да е по – тънко  в средата, отколкото по края. Това се получава, когато леко натискате оформеното месо в  центъра, за да прибавите допълнително месо към краищата.

След като сте готови с оформянето, стигаме и до подправките. Не забравяйте, че едно кюфте  не е по-различно от всяко друго парче месо, което приготвяте на скарата. Тъй като при готвенето на кюфтето мазнината в него се разпространява във вътрешността му, не е нужно да го омазнявате допълнително, както бихте направили със свинския котлет например.

Подправете кюфтетата със сол и черен пипер и това би било напълно достатъчно. Но можете да добавите други билки и подправки, ако желаете.

След като се оформят и подправят, те са готови за скарата. Някои хора обичат да подготвят кюфетата предварително и да ги държат в хладилника. Ако няма да ги приготвяте на момента, добре е те да бъдат опаковани плътно и охладени.

Не пропускайте да погледнете и нашата вкусна рецепта за хамбургер, както и да научите повече за историята му.