Избор на фермерско свежо месо – Фермерско свежо месо

Избор на фермерско свежо месо

Навсякъде по света през последните няколко десетилетия все повече и повече хора се интересуват от кулинарията, което, от своя страна, води до по-голям интерес към получаване на качествена продукция. Когато става въпрос за месо, повече от нас стават любопитни за това, което ще ни помогне в разпознаването на качеството, включително важността на пола, възрастта и породата на животното, от което е добито месото.

За съжаление, не винаги можете да разчитате, че месото, което купувате от магазина, идва от висококачествен източник. Ето някои съвети, които улесняват намирането на правилните суровини и могат да ви бъдат ориентир, когато сте на пазар за любимото фермерско свежо:

  • Мраморирането, което наблюдавате на повърхността на месото, или т.нар. инфилтрирани мазнини, осигурява по-дълбок и наситен вкус. Добре е да можете да докоснете и усетите месото. То трябва да бъде твърдо на допир. Мастното покритие допринася също и за запазване на соковете и вкуса на месото при готвене. Продуктът от по – възрастни животни ще е с по – жълти на цвят мазнини, не толкова мек и нежен на допир, но месото често има по-дълбок и по-зрял вкус.
  • Месото от телешко, агнешко, свинско и птиче месо се консумира директно, докато говеждото е добре да престои в продължение на една или две седмици. Месото, което бива оставено да зрее, развива страхотен вкус и губи значителна течност, което е една от причините да е доста по – скъп краен продукт.
  • Когато купувате евтино месо, вероятно плащате за добавена солена вода. По-добре е да се избере по-малък размер, но по-хубава разфасовка, отколкото да купите нещо за не толкова много пари, което просто е с по – голям грамаж.

Напоследък се наблюдава една  тенденция, подета от опитните готвачи, а именно – да се избират не толкова изключително скъпи разфасовки, колкото да се залага на по-дълго или по-продължително готвене. Например мускулите могат да бъдат не толкова меки на допир , но обикновено са по – вкусни, когато се приготвят по правилния начин.

А ето и няколко правила, които не трябва да забравяме, когато сме на лов за перфектния продукт:

  • Месото трябва да е твърдо на допир, когато е охладено
  • По-тъмното месо предполага по-богат вкус. Цветът трябва да бъде ясен, дълбок и червен.
  • Избягвайте месо, което е кафяво по ръбовете или сивкаво.
  • Месото трябва да е твърдо и сухо, никога да не е мокро и лигаво.
  • Мраморирането е белег за по-сочно месо с по – богат вкус.
  • Парчетата трябва да бъдат равномерно и внимателно нарязани.
  • Избягвайте да закупувате преработено, предварително подправено или мариновано месо, тъй като то обикновено се произвежда от по-нискокачествени разфасовки с изтичащ срок на годност.
  • Помиришете го, погледнете, усетете и разчитайте на собствената си преценка.