4 техники, с които да контролирате силата на огъня – Фермерско свежо месо

4 техники, с които да контролирате силата на огъня

Скарата на въглища е известна с това, че доста трудно се контролира силата и температурата на огъня. Това е причината да се получават изгаряния на повърхността на месото, а отвътре то да стои сурово. Ако държите на съвършения резултат, то задължително трябва да следите стриктно температурата, за да е достатъчно силна за готвене, но не твърде много, за да не  изгори месото на грила.

Различните разфасовки и видове също се нуждаят от различна сила на огъня. Например при пържолите може да си позволите висока температура, така че да се опече отвън, но все пак да остане розова в средата. Докато по-големите късове месо изискват по – равномерна и умерена сила на пламъците.

Ето и нашите 4 техники, които ще ви позволят да контролирате процеса на приготвяне за получаване на максимално добър и вкусен резултат:

  1. Направете си „предпазител” за храната – слой за защита между храната и пламъка, който на практика представлява бариера. Това забавя процеса на готвене. По принцип бариерата на алуминиевото фолио означава, че храната вече не се готви на пряк пламък или на директна топлина. Това е един вид спешно решение. Когато температурата е твърде висока и имате нужда от бърза поправка, това е идеалното решение. Всичко, което трябва да направите, е да вземете малко алуминиево фолио и да го сгънете. Всъщност няма голямо значение как да сгъвате, но препоръчваме фолиото да е трислойно, за да може наистина да влияние върху температурата, достигаща до храната.
  2. Разположете въглищата на слоеве и ги разпределете на зони – полагането на въглен за създаване на зони за готвене изисква известна подготовка, но наистина има много смисъл и прави нещата много по-лесни за вас. Първата площ е горещата зона за запечатване и изгаряне. По принцип всичко, което трябва да бъде приготвено при висока температура. След това втората ви зона е за храни като пиле например, които се нуждят от по-ниска температура. Това е средната топлинна площ за готвене. И накрая, третата зона е контролната зона. Това е напълно свободна от топлина зона, която ще използвате предимно за почивка на месото или ако останалите райони станат твърде горещи и трябва да регулирате отново температурата. Да направите това е по-лесно, отколкото звучи. А в какво се сътои наслояването на въглищата? В контролната зона не слагайте никакви въглища, а в другите две зони поставете слой от въглища и ги разстелете. Най-накрая, в горещата зона поставете втори слой въглища и ги разстелете, като така по-голямото количество  въглища, осигуряващи и по-високата температура в тази зона.
  3. Използвайте решетката на грила – този метод за контролиране на температурата на скарата с въглен определено е най-лесният за разбиране. Логиката е елементарна: колкото по-близо е храната до въглищата, толкова по-топла ще бъде. Така че, ако храната, която се готви, се нуждае от по-висока температура, преместете решетката на скарата по-близо до въглищата. Ако храната, която се готви, се нуждае от по-ниска температура, можете да преместите решетката няколко степени нагоре, така че да е по-далеч от въглищата.
  4. Използвайте вентилите на грила – основният принцип е, че повече въздух създава по-горещ огън и обратно, по-малко въздух – по-слаб огън. Така че, от своя страна, е логично да отворите вентилационните отвори, за да осигурите достъп на повече въздух. Най-добрият съвет е да експериментирате с позициите на вентилите, да записвате температурата и да маркирате дръжката с перманентен маркер, за да знаете коя настройка работи най-добре за вас.

Пожелаваме Ви успех с приготвянето на следващата порция фермерско свежо на грил!