Най – лесният за приготвяне сос – Фермерско свежо месо

Най – лесният за приготвяне сос

Чудили ли сте се какво да правите с остатъците от печено месо по тигана или тавата? Е, сосът, който може да бъде приготвен именно от тези остатъци, е може би най – великото кулинарно откритие! Той се приготвя не само бързо и лесно, подходящ е за всякакъв вид месо, но и помага за почистването на използваната посуда.

Цялата тайна в приготвянето му е, че се използват малките запечени остатъци по съда за готвене и останалите сокове, които са попили концентрирания вкус и аромат на приготвеното ястие.

Основни компоненти:

Това, което ви е нужно за приготвянето, е: някаква течност, (обикновено вино или бульон), накълцан лук, сол, прясно смлян черен пипер, малко масло. Прясно нарязан магданоз, добавен накрая, също придава хубав аромат и цвят, така че може смело да експериментирате.

Приготвянето на соса ще ви отнеме точно толкова време, колкото е нужно на месото да отпочине, така че няма нужда да предвиждате допълнителни минути или часове за подготовка.

А ето и как се получава той, стъпка по стъпка:

  1. Първо премахнете месото и го оставете да отпочине покрито с фолио. Това е много важна част от готвенето и в специална статия сме описали защо не трябва да го пропускате.
  2. Излейте излишната мазнина от съда, като под „излишна” имаме предвид, ако е повече от 1 супена лъжица. Все пак, ще ви е нужна поне малко, за да сотирате лука си. Ако тигана е сух, добре е да добавите малко.
  3. Следващата стъпка е да сотирате лука или шалота си. Поставете го в тиган, загрят на средна температура. Гответе го за около минута или две, или докато омекне и стане полупрозрачен на цвят.
  4. Деглазирането – една от онези чудесни кулинарни думи, които описват процес, който е толкова забавен, колкото звучи. Също така е невероятно простичък за изпълнение, защото включва изливането на течността в горещия тиган. Виното тук е чудесен избор, защото добавя една малко по – резлива нотка на соса, която обикновеният бульон няма как да придаде. Все пак, ако използвате бульон, добавете малко дижонска горчица към края и така ще успеете да получите малко по – остър вкус.  Червеното вино е подходящо за добавка към червени меса, а то придава и отличителен цвят на приготвения сос. Бяло вино може да използвате за свинско или пилешко, но като цяло в готвенето няма твърди правила, които да следвате. Започнете с половин чаена чаша течност, която изсипвате бавно, като в същото време с дървена лъжица размеквате остатъците. Оставете да покъкри за няколко минути и за да се редуцира течността поне наполовина.
  5. След това премахнете соса от огъня и разбъркайте горчицата и нарязаните билки, които сте избрали. Прибавете и маслото. Подправете на вкус със сол и пипер и всичко е готово. Друг наш трик е завършването на соса с малко сметана и оставянето му да покъкри още някои и друга минута, за да се сгъсти добре.

При сервиране просто полейте месото със соса, като имате предвид, че той е доста концентриран и няма да ви е нужно прекалено голямо количество.