Обратно запечатване – най – добрият начин да приготвиш голяма пържола – Фермерско свежо месо

Обратно запечатване – най – добрият начин да приготвиш голяма пържола

обратно запечатване месо

Обратното запечатване може да бъде добра техника, когато приготвяте пържола, независимо от големината ѝ, но когато става въпрос за особено големи разфасовки – този метод значително ще ви улесни.

Концепцията е много проста и все пак брилянтна.  Загрявате фурната на възможно най-ниска температура, поставяте подправената пържола и изчаквате известно време. След това, когато пържолата е почти достигнала желаната степен на приготвяне, извадете я и я поставяте в силно нагорещен тиган за по минута – две от всяка страна и бум! … имате перфектно изпечена пържола всеки път. Обратното запечатване може съвсем спокойно да бъде обозначено като заместител на су вид техниката ( още повече, когато става въпрос за месо).

За разлика от су вид метода, който улавя влагата на пържола във вътрешността и създава сивкава повърност, която не се запича добре, тази техника изсушава горната част толкова, колкото е необходимо, за да се запечата отвън пържолата и все пак да е сочна в средата. Имате нужда само от добър термометър, за да следите температурата. Започвайки готвенето на  месото във фурна, загрята на съвсем ниска степен, вие почти избягвате риска от пресготвено и препечено месо. Освен това то се получава много по – сочно.

Целта на запечатването на месото е да получите хрупкава, кафява коричка, докато вътре месото остане розово и крехко. Влагата е най – големият враг на ефективното запечатване и ето тук идва ролята на предварителното готвене на месото във фурната. По този начин се намалява влажността на повърхността на месото и  времето, което ви е нужно за излагането му на висока температура в тигана. Резултатът ще е месо, което не е препечено и твърдо.

Другият плюс на тази техника е, че когато приготвяте пържолата на висока температура, имате твърде кратък отрязък от време, в който тя е на идеалната степен – мидиъм реър.  Минутка по – рано и тя е сурова, а минута по –късно и тя вече е пресготвена и жилава. С по – бавното готвене този прозорец се удължава и значително ви улеснява при достигането на желаната температура.

Разбира се, коректно е да отбележим, че методът има и няколко минуса:

  • Отнема малко повече време от стандартното запечатване – много по – бързо е да подправиш пържолата и просто да я „хвърлиш” на тигана, обръщайки я от време на време.
  • Следващото неудобство е, че когато приготвяте пържолата по този начин, не се получава никакъв сос/течност. Влагата се изпарява и дори по тигана не се получават запечените остатъци, от които може да си направите най – лесния сос. Затова, ако желаете такъв тип добавка към ястието си, добре е да го направите отделно.
  • Накрая, редно е да отбележим, че този метод не е особено подходящ за тънки пържоли, тъй като те се сготвят просто за минути.

 

Съвет от нашия екип: може да приложите тази техника при приготвяне на любимия рибай.

Съвсем скоро очаквайте и подробно описание стъпка по стъпка, за тези от вас, които не се чувстват сигурни с обработката на любимото фермерско свежо.