Методи за бързо размразяване на месо – Фермерско свежо месо

Методи за бързо размразяване на месо

размразяване на месо

Случва ви се да забравите да извадите месото от фризера за вечеря, нали? Е, ние също много често се озоваваме с перфектна идея за вкусно ястие, но със замръзнало месо… Това е и причината днес да съберем няколко метода, които позволяват да размразим месото бързо и все пак безопасно за консумация. Тъй като вече е късно за най  – безопасния метод – бавно, в хладилника на постоянна температура, продължаваме със следващия поред:

  1. Методът със студена вода – този метод работи най-добре за малки парчета месо, като пържоли, пилешки гърди, говеждо месо, свинско филе и т.н., а не за цели птици и големи късове. Извадете месото от неговата опаковка и го поставете в чиста пластмасова торбичка с цип, като извадите колкото се може повече въздух (в противен случай не се размразява толкова бързо). След това потопете торбичката в купа със студена вода и периодично подменяйте водата до омекване на месото. Обикновено за около половин килограм месо ще са ви нужни между 30 минути и час. За да ускорите процеса, разделете месото на по – малки късчета в момента, в който се поразтопи достатъчно. Ако размразявате по – голяма разфасовка месо, може да го разпределите в няколко отделни купи.
  2. Методът в микровълнова фурна – използвайте настройката за размразяване на вашата микровълнова печка ( на 50% мощност), за да размразите вашето месо за броени минути. Повечето микровълни ви позволяват да въведете колко килограма месо трябва да размразите и автоматично ще изчислят препоръчителното време. Просто наблюдавайте внимателно процеса, защото може бързо да се премине към готвене.
  3. Метод за готвене на месо без размразяване – ако имате цяла пуйка, пиле, шунка или печено, което трябва да бъде сервирано или сготвено бързо, най-добре да го приготвите от замразено състояние. Изключително безопасно е да готвите замразено месо, но това ще отнеме около 50% по-дълго време. Просто използвайте термометър за месо, за да определите кога месото е достигнало безопасна вътрешна температура. Ето какво имате за цел:
  • Пиле – 75 °C
  • Пуйка – 75 °C
  • Говеждо, свинско, телешко, агнешко – 65 °C
  • Кайма – 70 °C
  • Варена шунка – 60 °C
  • Необработенa шунка – 75 °C

Никога не размразявайте месото си на стайна температура или на хладно място, например на открито, в гаража или сутерена. Тези условия могат да позволят на бактериите да се размножават, което води до хранително отравяне.

Добре е да планирате менюто си предварително, но и в противен случай, екипът на Фермерско Свежо винаги ще предложи решение, с което да реагирате бързо и на момента.