7 грешки, които да избягваме, когато приготвяме свински котлети – Фермерско свежо месо

7 грешки, които да избягваме, когато приготвяме свински котлети

грешки със свинските котлети

Свинското месо е едно от най-крехките меса, което е и причината толкова много свински пържоли да се оказват сухи и препечени. Не само това, но и много от нас все още използват съвети, които отдавна не са актуални. За да ви помогнем да избегнете прекалено препеченото свинско месо, ви препоръчваме да не правите тези седем често срещани грешки:

  1. Избирате месо без кост – ако не искате да се озовете със сухо свинско месо, тогава е важно да започнете с избирането на правилните пържоли. Костта е това, което задържа влагата в месото и придава вкус. За най-добри резултати изберете свинско месо с кост с дебелина от 2,5 – 3 см.
  2. Избирате тънко нарязани пържоли – казано най–просто, свинските котлети, които са твърде тънки, лесно се пресготвят. Не е необичайно да видите котлети без кост, които са нарязани с дебелина от 2 см или дори по – малко! Тези супер тънки пържоли винаги са обезкостени, защото самата дебелина на костите предотвратява разрязването на месото. Накратко, дори и да се откажете от разфасовките с кост, уверете се, че вашите свински пържоли са с дебелина поне 2,5 сантиметра.
  3. Готвите ги леденостудени – тъй като свинските пържоли са сравнително постни, те лесно ще прегорят, ако прекарат твърде много време на горещ тиган, във фурната или на грила. Ето защо не е добре пържолите да бъдат студени, когато ги поставяте на тигана/грила. Докато вътрешната температура достигне желаните 63 градуса, външната коричка ще бъде много по-гореща (и по-суха). Решението: извадете свинското месо от хладилника около 30 минути преди да започнете с готвенето, за да достигне стайна температура. Можете да използвате това време за подправяне или мариноване.
  4. Неподходящи подправки – да не подправяте храната или да не я подправяте достатъчно, със сигурност е една от най-големите грешки. Тъй като свинското месо е нетлъсто, вкусът му е доста мек, така че добавянето на подходящо количество подправки е изключително важно. Като минимум използвайте сол и прясно смлян черен пипер. Мариноването също помага, особено ако готвите котлетите на грила, тъй като маринатата ще ги предпази от изсушаване. Сухите подправки, които се втриват в месото също ще ви свършат отлична работа.
  5. Не премахвате излишната мазнина – често ще видите мазнина по краищата на свинския котлет, като най-добре е този слой да бъде подрязан. В случай че не са го направили в магазина, може да използвате остър нож. Особено при печене на скара, тази излишна мазнина може да се разтопи върху въглищата и да причини възпламеняване. Това, от своя страна, ще направи котлетите ви на пепел, а никой не иска това!
  6. Приготвяте ги на степен „уел дан“ – от поколения хората знаят, че свинското месо трябва да се приготвя на вътрешна темепаратура от над 70 градуса Целзий, за да се унищожи евентуалното развитие на всякакви паразити. В днешни дни, след редица проучвания, е установено, че правилната целева температура може да бъде 63 градуса. Така няма нужда да изсушавате допълнително месото и може да го оставите със сочна вътрешност.
  7. Не оставяте месото да отпочине, след като го приготвите – ако искате сочни свински пържоли, почивката след готвене е задължителна. Почивка означава да оставите вашите свински пържоли (и това наистина важи за всяко месо) да поседят на стайна температура няколко минути, след като сте ги извадили от скарата или фурната. Когато приготвяте парче месо, соковете се насочват към центъра, далеч от източника на топлина. Нарежете го незабавно и тези сокове ще се разлеят навсякъде. Но дайте на месото няколко минути за почивка и соковете ще бъдат отново абсорбирани, като се гарантира, че всяка хапка ще е възможно най-сочна. За свинско месо почивка за 2 до 3 минути е абсолютно достатъчна.

Настъпващите по – хладни дни са перфектното време за свинско с червено вино, така че очаквайте нашите рецепти с любимото Фермерско Свежо!