Спагети карбонара – Фермерско свежо месо

Спагети карбонара

спагети карбонара

Италианците приготвят паста карбонара  със специален вид бекон  guanciale, приготвен от сушени свински бузи. Разбира се, ако нямате достъп точно до него, може да използвате за тази любима рецепта обикновен бекон или панчета. Guanciale по правило не се опушва, така че търсете бекон, който не е пушен. А може и да си направите в домашни условия. 

Въпреки, че рецептата е основно за спагети, подходяща е абсолютно за всякакъв вид паста – пене, фетучини и др.

Интересен факт е, че  традиционната карбонара в Италия се прави без сметана. Така ястието се получава по – сухо, но в никакъв случай не е по – малко вкусно. За целта на днешната статия, нашият екип все пак е предвидил сметана, за да се получи вкуса, с който сме свикнали и очакваме.

Съставки:

  • 1 пакет спагети
  • ¼ чаена чаша готварска сметана
  • 4 жълтъка
  • 250 грама бекон, нарязан на кубчета
  • 1 чаена лъжичка зехтин екстра върджин
  • 2 супени лъжици накълцан магданоз
  • сол (на вкус)
  • прясно смлян черен пипер (на вкус)
  • ¾ чаена чаша прясно настъргано сирене пекорино или пармезан

Начин на приготвяне:

Вземете достатъчно голяма тенджера, след което я напълнете със студена вода и сложете вътре щипка – две сол. Разбъркайте добре и опитайте. Трябва да има вкус на солена морска вода. Покрийте с капак и оставете водата да заври.

В това време поставете нарязания бекон в тиган и пригответе бавно на не много висока температура за 10 – 15 минути, или докато се появи коричка. Премахнете месото от тигана и го поставете върху хартиена салфетка, която да попие излишната мазнината.

Поставете спагетите във врящата вода и ги оставете да се варят според инструкциите за готвене на пакета. Средно между 6 – 9 минути, като пастата трябва да бъде ал денте (леко твърда на вкус).

Докато пастата се приготвя, комбинирайте жълтъците, сиренето, сметаната и зехтина в една купа и разбийте добре, докато се получи хомогенна смес.

Вземете с лъжица половин чаена чаша от водата на пастата и я оставете настрана. Извадете и изцедете спагетите и ги върнете обратно в тенджерата заедно с бекона. Махнете тенджерата от котлона и прибавете сместа с яйцата и сметаната.  Рабърквайте енергично, докато не започне да се сгъстява и да се получи консистенция на сос. Може да добавите и водата от пастата, ако се получи твърде гъсто.

Сервирайте на отделни порции и гарнирайте с накълцания магданоз и прясно смления черен пипер. Поръсете отгоре с пекорино или пармезан.