Тайните на стековете в ресторанта – Фермерско свежо месо

Тайните на стековете в ресторанта

тайните на ресторантите за пържолите

Отивате в някой луксозен ресторант, поръчвате си стек и плащате 20 – 30 лева и то само за месото. Пържолата обаче е превъзходна на вкус. Прибирате се вкъщи и се опитвате да достигнете същия резултата, но нещо не се получава съвсем… Как ресторантите приготвят своите пържоли толкова крехки, сочни и апетитни?

Нека да се опитаме да ви разкрием няколко тайни:

Качеството на месото

Най – добрите ресторанти използват най – качествените и скъпи класове говеждо месо. Търсенето на това висококачествено говеждо месо затруднява потребителите и определено не може да си го закупите в кварталния супермаркет. За тази цел е нужно да посещавате специализирани месарски магазини и както неведнъж сме казвали – да установите връзка с месаря си, който да ви препоръча най – добрата разфасовка в момента.

Зреене

Повечето изискани ресторанти оставят говеждото да узрее, за да засилят аромата и да подобрят нежността на месото. В блога вече имаме подробна статия, посветена на този процес, но имайте предвид, че той не е съвсем лесен за усвояване в домашни условия. Всичко се извършва в строго контролирани условия и под наблюдение. Все пак, в магазинната мрежа има разфасовки на зряло говеждо месо, което е с отлично качество.

Използването на подправки

Най – вкусните пържоли се нуждаят от съвсем малко подправки. Обикновено те се подправят с прясно смлян черен пипер, морска сол, магданоз и масло (което трябва да бъде поставено в точно определен момент).

Оборудването

Повечето големи стек ресторанти пекат пържолите си на скара. Те обаче използват специализирани инфрачервени скари, които могат да достигнат до  невероятни температури за готвене. Но не винаги основното при приготвянето на пържола, е оборудването. Това, от което се нуждаете, е изключителна висока температура, която да бъде в пряк контакт с месото. Ето защо се нуждаете от качествен тиган.

Тиганът

Обикновеният чугунен тиган е и най – добрият приятел на хубавата пържола. Металът тук е тежък и стабилен, способен да издържа на висока температура. Инфрачервените скари излъчват голямо количество топлина, но само чрез пряк контакт на месото с тази силна топлина може да приготвите пържолата достатъчно бързо и в същото време тя да е перфектна. Основният трик е да подгреете тигана на толкова силен огън, колкото можете да постигнете. След това оставете в него пържолата в продължение на две минути. Обърнете от другата страна, добавете масло и след това пъхнете тигана в предварително загрята фурна за около още пет минути, в зависимост от това на каква степен искате да направите пържолата си.

Процесът на приготвяне

Същността на целия гореописан процес на приготвяне е, че тиганът изсушава повърхността на месото и веднага започва да топи мазнините. Тази мазнина се запържва на повърхността на месото и го карамелизира.  Добавянето на масло на този етап прибавя  допълнителна мазнина към процеса и придава богат, маслен аромат на месото.

Опитът

Няма как да получите перфектен резулат, ако нямате опит. В противен случай се нуждаете от практика. Обърнете внимание на всяка пържола, която готвите. Подгответе всичко, което можете да направите предварително.  Учете се от грешките си! Всеки велик готвач е започнал с малки стъпки и стотици пържоли в коша.