Готвене под налягане – Фермерско свежо месо

Готвене под налягане

готвене под налягане

Благодарение на популярността на новите електрически модели с програми, много от нас преоткриват тенджерите под налягане. Те са от уредите, с които може да постигнете впечатляващи резултати в рамките на част от времето, необходимо за варене или бавно готвене. Най – важно е да следвате внимателно препоръките на производителя за безопасна работа.

А ето и няколко съвета от екипа на Фермерско Свежо как да превърнете този тип готвене в рутина и ежедневие:

Винаги проверявайте по няколко пъти, за да сте сигурни, че уплътнението на тенджерата ви под налягане е почистено  и няма никъде пукнатини, както и че вентилът не е запушен. Не забравяйте, че този тип уреди изискват минимално количество течност и максимално количество храна, за да функционират правилно. В зависимост от модела и рецептата, за да постигнете налягане може да са ви нужни около 20 – ина минути.

Много модерни тенджери под налягане имат специална настройка за предварително запичане на месото, но по желание може да запечатате месото предварително на тиган на котлона. За допълнителен аромат добавете малко количество течност – като говежди бульон, вино, сок или дори вода към горещия тиган и след като сте готови, внимателно отстранете това, което е залепнало за дъното, преди да го прехвърлите в тенджерата под налягане.

Спазвайте указанията за рецептата и се доверявайте на таймера. Имайте предвид, че повечето тенджери под налягане включват и  функция за безопасност, която предпазва капака от отваряне, докато съдържанието е под налягане.

Как да прекратите готвенето?

Има два начина за отстраняване на налягането: бързо  или естествено. Методът за бързо освобождаване на парата включва ръчно отваряне на клапана за освобождаване на налягането, докато „естественият” метод включва изключване на топлината и оставяне на налягането да пада самостоятелно. За най-добри резултати препоръчваме освобождаването на налягането да се извършва естествено. Не забравяйте да се обърнете към ръководството за употреба за конкретни инструкции.

Много рецепти за готвене под налягане са подходящи за ястия, в които приготвяте всичко наведнъж. Така приготвеното ястие е готово веднага да бъде сервирано на масата .

Съвет от нас:  покривайте вентила за освобождаване на налягането с хавлиена кърпа, за да не се изгорите на изпаренията в процеса на готвене.

Макар и това да не е често срещан метод за приготвяне на фермерско свежо месо, винаги е добре да сте запознати с всичките му тънкости и да знаете как да приготвите най – вкусните ястия.