9 трика, за да приготвите най-вкусното месно руло – Фермерско свежо месо

9 трика, за да приготвите най-вкусното месно руло

9 съвета за месно руло

Интересен факт е, че месното руло  е една от най-предпочитаните храни за американците. Любима е на малки и големи и често се приготвя в най-различни вариации. В България обичаме руло „Стефани“, което, обаче, се различава с това, че плънката е завита в средата на рулото, а не е смесена с каймата. В днешния текст екипът на Фермерско Свежо ви подготви цели 9 трика, с които може да изненадате семейството си с месно руло , което бързо ще се превърне във фаворит на домашната трапеза.

  1. Използвайте месо с високо съдържание на мазнини – колкото по-нетлъсто е месото, толкова по-сухо и жилаво е. За руло само с говеждо месо препоръчваме да използвате такова с по-високо съдържание на мазнини, най-малко 15%. Нарязването на бекон и добавянето му към сместа също винаги е чудесен начин да добавите мазнини, така че го имайте предвид.
  2. Добавяйте влажност на всяка стъпка – не пропускайте прибавянето на яйца, кетчуп, доматено пюре, горчица,  Уорчестър сос, сос за барбекю или някаква комбинация от влажни подправки. Те не само добавят вкус и текстура, но и правят месото супер сочно.
  3. Използвайте накиснат хляб без коричка – за руло с говеждо, свинско или телешко месо първо намокрете хляба в мляко. За руло с пуешко, което се нуждае от допълнителна мазнина, накиснете хляба в сметана. В случай че не консумирате млечни продукти,  може да използвате бульон за накисване. Най-добрият метод, за да прецените дали хлябът има нужда още да постои в течност е: ако се залепя за купата, добавете още  малко от  течността. Прибавяйте постепенно по  1 супена лъжица, докато сместа вече не се залепва за купата. Съветваме ви да не използвате пакетирани галета.
  4. Сотираните зеленчуци са важни – тази допълнителна стъпка ще допринесе за огромната разлика. Сотираните зеленчуци добавят вкус, текстура и влага.  Опитайте с комбинация от моркови, целина и лук. Гответе ги, оставете ги да изстинат и след това ги нарежете на кубчета.
  5. Не омесвайте твърде много месото и другите съставки – прекомерното смесване ще направи ястието сухо и плътно. Оформете всички съставки на руло. Макар и да ви изглежда „хлабаво” завито, оставете го по този начин. То ще се втвърди бързо във фурната.
  6. Тествайте на вкус месото – не, нямаме предвид да го ядете сурово (макар че някои шеф-готвачи биха направили и това). Няма нищо по-лошо от безвкусно месо, така че вземете съвсем малка част, запържете я и тествайте. Така ще знаете дали има нужда да сложите още подправки или билки. По-добре да е на този етап, а не когато вече е изпечено, и е твърде късно.
  7. Не препълвайте цялата тава с месо – когато избирате тава за печене, избягвайте прекалено малките. По този начин ще оставите място за „дишане” на рулото и краищата му ще се карамелизират добре. В случай че имате по-малка тава, помислете и за вариант да направите няколко по-мънички рула.  Те по-лесно се замразяват и прибират за по-късно.
  8. Глазирайте го – може да го направите като сложите на повърхността кетчуп или още по-добре – чили или барбекю сос. Опитайте също пикантен кетчуп с  чили на прах, дижонска горчица, Уорчестър сос, ябълков оцет и тъмно кафява захар.  Всичко това може да наслоите върху поставен отгоре върху рулото бекон и гарантираме, че ще се получи невероятно вкусен резултат.
  9. Оставете го да отпочине – точно както при печеното, важно е да оставите готовото руло  да отпочине в продължение на поне 10 минути (завито с фолио, за да остане горещо) преди нарязването. Това помага за последващото по-лесно нарязване и най-важното е,  че заключва скъпоценните сокове.