Как да приготвим месо за бебета и малки деца? – Фермерско свежо месо

Как да приготвим месо за бебета и малки деца?

Някъде след 6–месечна възраст  нуждите на бебето ви от желязо са най-високи. Месото е богато на желязо, което е специфично и се среща само в храните с животински произход. Този тип желязо се абсорбира по-добре от вашето бебе, отколкото това, което се намира в растенията. В месото се съдържат също много протеини, цинк, витамин В12 и мазнини.

Поради факта, че бебетата все още нямат пълен набор от зъби, месо не може да е включено в основното им ядене, но дори и като смучат неговите сокове децата си доставят нужното количество желязо и ценни съставки.

Предложеното месо за бебето трябва да е изключително безопасно, проверено и да е било произведено под пълен контрол от фермата до клиента. Трябва да бъде прясно и свежо. Препоръчителните температури за готвене са:

  • Говеждо / телешко / агнешко – 77°C
  • Свинско – 71°C
  • Кайма от говеждо / телешко / агнешко – 71°C
  • Риба – 74°C

Проверявайте температурата с цифров термометър в най-дебелата част от месото (за да се гарантира, че металният връх не удря костта).

Съхранявайте го правилно в хладилник на температура ≤ 4˚C или във фризер на -18˚C

Подготвяйте го в удобна за детето форма на малки парченца.

Премахвайте костите и кожата, както и мазнината. Избирайте нетлъсто месо.

Гответе го с малко или никаква добавена мазнина или сол. Обработените месни ястия, колбасите и предварително опакованите меса обикновено са с високо съдържание на мазнини и сол (натрий).

Препоръчваме да го приготвяте чрез печене или поширане, тъй като тези методи изискват използването на никаква или минимално количество мазнина. Може да предлагате месото под формата на супи и яхнии.