Видове пържоли – Фермерско свежо месо

Видове пържоли

Не може да различите рибай стек от рамстек? Е, обещаваме ви, че след като прочетете този текст докрая, ще добиете поне първоначална представа какво може да очаквате от всеки различен вид пържола и кое отличава едната от другата.

Понякога многообразието на пазара е доста объркващо, така че тук включваме основните видове, които най – често предлагат в месарските магазини или по рафтовете на супермаркетите.

Рибай стек

Рибай стека може да се дефинира най – точно като „класиката в жанра”. Месото, както и името му предполага, е от ребрата на животното. Той има прекрасен богат вкус и е много меко месо. Тъй като в самия стек има отделни места с мазнини, той е чудесен за печене, а  най – добрият начин на приготвяне е от средно сурово до средно изпечено.

Важен съвет: Бъдете много внимателни, когато готвите рибай стек. Уверете се, че готвите на нажежена до червено повърхност и след изпичане оставете месото да отпочине малко по-дълго от другите пържоли.

Пържола от контрафиле

Много популярна част от говедото, контрафилето се извлича от най – горната част на животното. Месото е нежно и еднородно.

Важен съвет: Преди да започнете да готвите месото, трябва да се уверите, че хрущялът е премахнат.

Пържола от филе

Това е най – крехката и мека от всички видове пържоли. Опашката на филето обикновено се отрязва и се използва за ястия като бьоф строганоф. Месото от центъра на филето е най – вкусната и скъпа част от месото, а това от края – най – често се използва за ястие като шатобриан.

Важен съвет: Попивайте пържолата, за да отстраните излишната влага. Използвайте максимална топлина за готвене на пържолите. Внимавайте за пържоли с синкави мембрани, известни като сребърна кожа. Те трябва да се отстранят, защото в противен случай ще затруднят готвенето на месото и ще го направят трудно за дъвчене.

Т – боун стек:

Огромна пържола, която е контрафиле от едната страна на костта и филе от другата. Смята се, че съчетава най – доброто от двете по – горни.

Важен съвет: Внимавайте при готвенето, тъй като и двата вида месо имат различни начини на приготвяне.

Премиум рамстек

Счита се, че тази част от животното има доста по –богат вкус от останалите части.  Прдставлява крехко, меко месо, взето от долната част на гърба. Обикновено е доста голяма.

Важен съвет: Най – подходящо е да се приготвя на грил и да се сервира нарязана на парчета. Най – добре приготвена е от мидиъм до мидиъм реър.