Какво знаем за конското месо? – Фермерско свежо месо

Какво знаем за конското месо?

Конете са свързани с историята на България още от времето на нейното създаване, като особено силно са присъствали в живота и бита на прабългарите. Животните са били използвани като основен транспорт до началото на миналия век, но традицията в консумирането на месото с годините е замряла. В днешно време, с навлизане на новите тенденции за полезно и здравословно хранене, конското месо отново добива нужната популярност. Защо?

Причините да започнем да консумираме конско месо са много, но ето част от информацията, която е добре да знаете:

– конското месо е по-червено от по-разпространените меса, което се дължи на по-голямата кръвоснабденост на мускулите на животното;
 
– то е с високо съдържание на протеин, нискомазнинно, изключително богато на желязо, хемоглобин и микроелементи;
 
– редовната му консумация засилва имунната система и поддържа метаболитния баланс в човешкия организъм, което е основа за поддържане на добро физическо здраве и устойчивост към заболявания;
 
– мазнините на конското месо се стопяват при температури в интервала 29 – 36°С, което означава, че след като попаднат в организма ни, тези мазнини се разграждат бързо и без усилие, доставят голямо количество енергия, но без натрупване на вреден холестерол;
 
– предпочитано е от хората, занимаващи се със спорт и активни дейности;
 
– макар и малко по-сухо, качественото конско месо е значително по-меко от говеждото и при правилна обработка се превръща в деликатес.

В наши дни конско месо се предлага в доста ресторанти, щандове за храна и се включва в домашно приготвени ястия, като част от ежедневната консумация след пилешко, говеждо, агнешко или свинско месо. То е основно месо в няколко страни, главно в Централна Азия и Северна Азия, поради по-суровия климат и повишените нужди от енергия, но представлява и значителна част от кулинарните традиции на много други страни от Европа до Южна Америка. Там лесно можем да намерим печено или приготвено на скара конско месо, нарязано на средни до големи парчета.

Въпреки че все още не е толкова широко разпространено и консумирано, конското месо си има своите почитатели, особено мъже, които го използват за увеличаване на жизнеността си.

Не само месото, но и конското мляко е добро за здравето ни. То е дори по-популярно за консумиране и пиене от месото. Богато е на разнообразни хранителни вещества и според изследвания е възможно ефективно да лекува алергии и някои дегенеративни заболявания.

Явно конското месо и мляко се превръщат в следващата перфектна комбинация, която е полезна за нашето здраве и екипът на Фермерско Свежо подготвя още интересна информация и предложения как да ги включим в менюто си.