Как да приготвим вкусно чеверме? – Фермерско свежо месо

Как да приготвим вкусно чеверме?

Великденските празници и Гергьовден наближават и края на постите традиционно се свързва с похапването на вкусно агнешко месо. Един от начините му е печенето като то може да бъде няколко вида:

  • традиционно – на шиш,
  • комитско – в дълбоко изкопана в земята яма,
  • по селски – в зидана пещ,
  • домашно – в домашна печка с дърва на фурна

Който и да изберете, това само може да се превърне в повод за събиране с приятели и сладки приказки около месото.

Ние от Фермерско Свежо сме подготвили няколко основни съвета, които да имате предвид, за да може крайният резултат да е вкусен и крехък.

На първо място най – важен е изборът на месо. Купувайте такова само от проверени магазини и което е произведено под контрол от фермата до клиента. Важно е при агнешкото месо да обърнем внимание и на мазния слой по гърба на животното – той трябва да е мек, а не твърд.

Преди да го сложите на шиша, месото трябва да се осоли добре и да се поръси с пипер. След това е важно то да се разположи добре около шиша и да се овърже внимателно, за да не се обръща шиша сам. За овързването майсторите на чевермето препоръчват канап, а не корда, защото тя наранява месото. По същата причина трябва да се избягват и щипките за прихващане. Огънят трябва да е предварително запален и горял поне един час, преди агнето да се постави. Той трябва да е по-голям при крачетата и по-малък при плешките на животното. Чевермето трябва да е разположено на около 30-40 сантиметра от горящите въглени. Постепенно се вдига по- нагоре, а накрая  в жарта се хвърлят и билки, за да се ароматизира месото.

Продължителността на печенето зависи от големината на животното и за 10-килограмово агне е между 2,5 и 3 часа. Обикновено се сервира с картофи или ориз, гарнирани със свежа зелена салата.

Пожелаваме ви добър апетит!