8 мита за месото – Фермерско свежо месо

8 мита за месото

Месото и яденето на месо е може би една от доста коментираните теми напоследък. Дали е полезно или вредно? Дали доставя на организма необходимите хранителни вещества и витамини или причинява здравословни проблеми? Информацията е разнопосочна и често е трудно да отсеем истината от абсурдните твърдения. В редовете по – долу ние от Фермерско Свежо ще се опитаме да развенчаем няколко популярни мита и да докажем, че хапването на месо изобщо не е животозастрашаващо.

  1. Месото „загнива” в дебелото черво – някои хора усилено твърдят, че месото не се храносмила правилно и „загнива” в дебелото черво. Всъщност това, което се случва, когато ядем месо е, че то се разгражда от стомашната киселина и храносмилателните ензими. В тънките черва протеините се разграждат на аминокиселини и мазнините се разграждат на мастни киселини. След това те се абсорбират от храносмилателната стена и в кръвообращението.
  2. Месото е богато на вредни наситени мазнини и консумацията му води до висок холестерол – един от основните аргументи срещу месото е, че съдържа високи нива както на наситени мазнини, така и на холестерол. Но това наистина не е причина за безпокойство, защото последните проучвания показват, че само по себе си съдържанието им в непреработеното месо е безвредно. Те нямат неблагоприятно въздействие върху кръвния холестерол и не повишават пряко риска от сърдечни болести.
  3. Месото причинява сърдечни болести и диабет от тип 2 – странно е, че месото често се обвинява за западни болести като сърдечно-съдовите заболявания и диабет тип 2. Сърдечните заболявания не са се считали за проблем до началото на 20 века, а диабетът от тип 2 се превърна в бич само преди няколко десетилетия. Тези болести са нови … но месото е стара храна. Хората  ядат месо в продължение на милиони години и обявяването на стара храна за нови здравословни проблеми няма абсолютно никакъв смисъл. Истината тук е, че много масови проучвания са изследвали връзката между консумацията на месо, сърдечните заболявания и диабета. Те установяват  връзка между тях и обработеното месо, но не може да се докаже такава корелация между болестите и необработеното червено месо. Това, което е от изключителна важност да се отбележи е, че обработените меса нямат нищо общо с истинското, прясно и свежо месо, което е отглеждано в екологични условия.
  4. Червеното месо причинява рак – тук отново е важно да правим разлика между обработено и прясно месо, както и да имаме предвид, че голямо значение има начина на готвене на месото. То не трябва да се пресготвя и да загаря при обработката му, за да се намалят до минимум всякакви евентуални нездравословни ефекти, които може да има.
  5. Хората са естествено тревопасни и не са програмирани да консумират месо – истината е, че хората умеят да преработват месото и да се възползват пълноценно от хранителните вещества, които се съдържат в него. Нашата храносмилателна система е отлично адаптирана към всеядна диета и животинските храни се възприемат като основен източник на калории.
  6. Месото е лошо за костната система – много хора изглежда вярват, че белтъкът е лош за костите и може да доведе до остеопороза. Въпреки че протеините причиняват повишена загуба на калций в краткосрочен план, то дългосрочните проучвания показват, че високият протеинов прием е свързан с повишена костна плътност и по-малък риск от остеопороза и фрактури в напреднала възраст.
  7. Месото е ненужно – качественото месо съдържа много хранителни вещества, които са полезни за нас. Това включва протеин, витамин В12, креатин, карнозин и различни важни мастноразтворими витамини, които често липсват в диетата на веганите и вегетарианците. Качественото месо е доста близко до това да бъде възприето като идеалната храна за хората. Разбира се, не всяко месо може да бъде сложено под един и същ знаменател. Най-доброто месо идва от животни, отглеждани на пасища и хранени с  видовете храни, които биха яли в природата. Непреработеното месо от правилно отгледани и правилно хранени животни има много по-добър хранителен профил.
  8. Месото те прави дебел – често се смята, че месото е виновно за напълняването, и това изглежда смислено дотолкова, че то е богато на мазнини и калории. Но всъщност истината е съвсем друга, тъй като освен това, месото е богат източник на висококачествен протеин, който е най – популярното средство за намаляване на телесното тегло. Консумирането на по – голямо количество протеини е насочено към увеличаване на мускулната маса и към засилване на метаболизма. Колкото повече хапвате висококачествено месо (а по-малко от другите храни), толкова по-лесно е да отслабнете.