Всичко за мариноването на месо – Фермерско свежо месо

Всичко за мариноването на месо

Най – често, за да направим месото по – меко, го оставяме да престои в марината. Освен за окрехкотяване на месото, тя се използва и за придаване на  допълнителен вкус и аромат на избраното парче.  Днес нашият екип е подготвил цялостно въведение в света на маринатите и ще ви разкрие всички тънкости, които са ви нужни за перфектен резултат.

Сухи маринати:

Сухите маринати са съставени от сушени подправки и сушени билки, те са лесен начин да подобрите вкуса на червеното месо. Месото поглъща етеричните масла от подправките и сухите билки и по този начин получава богат на аромати вкус.

Течни маринати:

Те могат да бъдат както на киселинна основа, така и на  ензимна (направени със съставки като ананас, джинджър или папая). Към тях най – често се добавят различни видове мазнина (зехтин, сусамово олио и др.) Резултатът отново е овкусено и обогатено на аромати парче месо.

Колко дълго да мариноваме:

Цели парчета месо (като пържоли) могат да стоят 12 до 24 часа в хладилника, докато кубчета месо за кебап трябва да се нуждаят само от 2 или 3 часа време за марината.

Разтрийте сухата марината в месото около 20 минути преди готвене. Уверете се, че подправките и билките добре са попили по цялата повърхност.

Как да готвим мариновано месо:

Ако сте мариновали месо в течна марината, извадете го от течността, леко подсушете с абсорбираща хартия и чак след това го поставете във фурната или на тигана. Ако не попиете излишната течност, месото няма да се запече добре. Не сипвайте от маринатата върху месото по време на готвене. Ако има нужда, просто я размажете леко отгоре с четка, но не и по време на последните минути на приготвяне. Не сипвайте сурова, несготвена марината върху приготвеното месо. Уверете се, че първо сте я затоплили и кипнали, преди да я сервирате с него.

За агнешко и говеждо Фермерско Свежо предпоръчва следните маринати:

  • Пикантна доматена марината – настържете половин глава голям лук. Сгответе го с 1 супена лъжица масло и 1 супена лъжица смлян чесън. Добавете 1 ч. лъжичка горчица, 1 супена лъжица сос Уорчестър, 1/4 чаша доматено пюре и 1/2 чаша вода. Оставете го да покъкри за 10 минути, като разбърквате от време на време.
  • Средиземноморска марината – комбинирайте 3 скилидки счукан чесън, ½ чаша доматено пюре, 2 чаени лъжици сушени риган, ¼ чаша масло и ¼ чаша червено вино. Разбъркайте и смесете добре.
  • Соева марината – комбинирайте соев сос, малко мед и портокалов сок. Смесете добре.
  • Марината с червено вино и горчица – комбинирайте доматен сос, малко оцет от червено вино и дижонска горчица. Смесете добре.
  • Марината с лимон и зехтин – смесете малко зехтин, лимонов сок и сушени риган и / или розмарин.
  • Азиатска марината – комбинирайте соев сос, сос от стриди и сусамово олио. Смесете добре.

Изключително вкусни маринати за агнешки котлети и ребра са:

  • Марината с мед, чили и чесън – комбинирайте 2 супени лъжици доматен сос, 2 супени лъжици мед, 1 чаена лъжица натрошен чесън и 1 супена лъжица чили. Смесете добре.
  • Марината с лимон и чесън – смесете сок от 1 малък лимон с половин чаена лъжичка сол и черен пипер, 2 чаени лъжици сушен риган и 2-3 счукани скилидки чесън.

В нашия блог може да намерите и специална статия, посветена на мариноването на говеждо филе, а със свежите идеи за марината със сигурност ще впечатлите гостите и семейството си не само с качествено, но и с отлично приготвено месо.