Как да си направим шунка с кока кола в слоу кукър? – Фермерско свежо месо

Как да си направим шунка с кока кола в слоу кукър?

За тази лесна рецепта за шунка с кока кола в слоу кукър-а  са ви нужни само шунка, захар, горчица и кока кола. Можете да използвате бяла или кафява захар за глазурата за това популярно ястие.

Предварително приготвената шунка може да се хапва и без да я затопляте, но затоплянето подобрява вкусовите ѝ качества и текстурата. Ако на етикета на шунката не е отбелязано, че е предварително обработена, уверете се, че на кукъра сте достигнали минималната температура от 63° C. Съобразете и размера на избраното парче с този на кукъра ви.

Нужни продукти:

  • ½ чаена чаша захар
  • 1 чаена лъжичка горчица
  • ¼ чаена чаша кока кола
  • 2-2,5 кг. шунка, ако е с кост и 1,5-2,5 в случай, че е обезкостена
  • карамфил /по избор/

Приготвяне:

В малка купа комбинирайте захарта и горчицата и разбъркайте добре, докато се смесят перфектно. Прибавете достатъчно количество кока кола, за да се получи смес с текстурата на гладка паста. С много остър нож и плитки движения разрежете повърхността на шунката на малки разрезчета и я разтъркайте със сместа. Ако желаете, прибавете и карамфил в цепнатините. След което поставете шунката в слоу кукър-а и добавете останалата кока кола. Покрийте я и настройте уреда на висока степен за един час. После сменете степента на ниска и гответе в продължителност на 7-9 часа. В случай че шунката е предварително сготвена, тя е готова тогава, когато достигне температура от 60°C, а ако не е обработвана – миналната възможна е 62.8°C. Използвайте термометър, като се уверете, че е поставен в най – дебелата част от месото, без да се докосва до костта.

Ако сте в настроение за експерименти, може да си приготвите различни вариации, като от Фермерско Свежо подбрахме някои от по интересните:

  1. С ананас – нарежете плода на тънки резенчета и около час преди да е приготвена шунката ги поставете на повърхността ѝ с клечки за зъби. За декорация може да прикрепите и черешка към тях.
  2. Цитрусов вкус – за да получите свеж вкус може да прибавите 2 чаени лъжици прясно изтискан лимонов или портокалов сок.
  3. С подправки – ако искате още по – наситен вкус на месото, прибавете половин чаена лъжичка канела на прах към сместа.

При по – големи парчета месо е добре да увеличите сместа за глазура двойно и да предвидите по – голям слоу кукър.