Как да избираме и да подготвяме свинските котлети за гриловане? – Фермерско свежо месо

Как да избираме и да подготвяме свинските котлети за гриловане?

Преди да започнем с няколко великолепни рецепти за свински котлети и практични съвети как да приготвите перфектния свински котлет, важно е да знаем, че на пазара има най – различни разфасовки, означени като „свински котлети“. Независимо дали става въпрос за месо с кост или без кост, най-важният фактор, който трябва да се вземе предвид при гриловането на свинското месо, е дебелината му.

Тънките котлети (с дебелина до 2 см.) трябва да се третират по различен начин от дебело нарязаните (всичко над 2 см. дебелина). Месото при тях изсъхва много по – бързо, затова те трябва да се готвят на много по – висока температура за по – кратко време.  Дебелите котлети се нуждаят от време, за да се приготви месото в средата, без да изсъхне в краищата и се приготвят по – бавно и на по – слаб огън. Може да звучи наопаки, но работи. Когато готвим  свинските котлети трябва да се уверим, че запазваме максимално тяхната сочност, нежност и вкус.

Слагане в саламура

Саламурата е чудесен начин да се добави влага към всяко месо и е особено ефективно за свинското. Най – голяма полза от метода се наблюдава  при по-дебели разфасовки месо.

Саламурата представлява смес от солена вода (около 1 супена лъжица готварска сол и 1 супена лъжица захар на 1 чаша вода), която попива в месото и по този начин му добавя влага. Оставете дебелите свински котлети в течността за поне 2 – 4 часа, а след това не забравяйте да ги изплакнете добре, за да премахнете излишната сол.

Мариноване

За по-тънки котлети, подходящата марината е по – добрият начин да се придаде вкус, аромат и мекота на месото. Добър пример за основа за марината е италиански дресинг, съдържащ масло, оцет и вода, както и билки и подправки. За тънките разфасовки месо е достаътъчно да поседят дори само 30 – ина минути в маринатата. Това е достатъчно, за да може месото да омекне и същевременно да бъде предпазено от интензивната топлина на грила.

Втриване на подправки

Винаги може да пропуснете саламурата и мариноването и просто да втриете подправки (или просто сол и пипер) на повърхността на месото. Това няма да добави влага или да омекоти котлетите, но ще ги направи по – вкусни и ароматни. Този метод се препоръчва само ако ще ги приготвяте на степен реър до мидиъм. Ако ги пресготвите, котлетът ще ви се получи прекалено сух и твърд.

Комбиниране на всички методи

Ако използвате саламура, не трябва да прибавяте нищо друго, което съдържа сол, тъй като тя ще преобладава във вкуса на приготвеното месо.  Може да поставите в саламура и след това да втриете подправки, но нека те не съдържат сол.  Не е препоръчително да комбинирате саламурата и марината, защото процесите донякъде се припокриват. По същата логика, ако използвате марината, добавянето на подправки е излишно, защото те се съдържат във вече приготвената смес.

Гриловане на тънки свински котлети

Тънките котлети трябва да се готвят много бързо и на висока температура. Номерът е да ги приготвите като пържола – на силно загрята скара, като ги обръщате колкото е възможно по-малко.

Предварително загрейте грила до такава температура, при която ще се приготвят бързо, но без да станат сухи. Важно е да запечатете повърхността и за тази цел до поставете месото на грила и затворете капака за 1 минута. Отворете капака и завъртете котлетите на 45 градуса, без да  ги обръщате. Затворете капака за още една минута. След което ги обърнете и отново затворете капака. След минута завъртете котлетите отново на 45 градуса и ги довършете. Трябва да са готови за сервиране след 4 до 5 минути.

Гриловане на по – дебели свински котлети

Дебелите котлети се нуждаят от по-бавно нагряване, за да се приготвят, без да се изсушат. Това, което трябва да направите, е да ги запечатате на повърхността. Предварително загрявайте скарата си, (ако използвате дървени въглища, направете огъня по – силен си от едната страна за запечатяане и оставете по – ниска температура от другата, за да ги завършите). Поставете месото на грила и затворете капака. След една минута отворете скарата и обърнете. Отново затворете капака за една минута. След това намалете топлината до средна (или преместете котлетите на частта с по – ниска температура). Завъртете ги и ги оставете да се готвят за още около 3 минути без капак. Обърнете ги отново и продължете да готвите за още 4 минути. Най-добре е в този момент да настроите скарата на най – ниска температура или да я охладите. Оставете  месо да продължи да се готви, докато центърът достигне 65°С.

Отпочиване на месото

Посветили сме цяла статия на темата колко е важно отпочиването на месото след готвене и в този материал няма да пропуснем да ви го напомним. След като котелите са достигнали желаната от вас степен на приготвяне, отстранете ги от скарата. Поставете ги на затоплена чиния и покрийте с алумниево фолио за 5 – 10 минути.  Това определено е една от най – важните части от целия процес по приготвяне и не трябва да я пропускате.

Екипът на Фермерско Свежо ви пожелава добър апетит и ви призовава да залагате винаги на българско качествено месо, за да е резултатът винаги сочен и вкусен котлет.