Всичко за наденичките – Фермерско свежо месо

Всичко за наденичките

Първоначално производството на наденички се е приемало като способ за запазване на неправилно отрязаните късчета месо в магазините. С добавянето на сол и други подправки се е удължавал удължавал срокът на годност. Впоследствие клиентите намират наденичките не само за евтина и лесна за приготвяне храна, но и като много вкусна. Те обикновено се правят от свинско месо, но не е необичайно да се използва и говеждо, телешко, агнешко, пилешко, пуешко и дивеч.

Как се приготвят наденичките?

Може да опушвате месото на наденичките по два начина – т.нар. студено опушване, което се случва при 70-90 градуса и може да отнеме до една седмица или чрез горещо опушване –  между 100 и 190 градуса. Ако приготвяте сами наденичките си, ви препоръчваме да започнете с метода на горещото опушване.

Горещото опушване се прави точно както бихте процедирали при барбекю. Загрейте уреда си за опушване предваително и след като сте готови с наденицата си, я поставете вътре. Използвайте мека дървесина и дим на ниска температура. За да премахнете всякаква вероятност от хранително отравяне, трябва да доведете вътрешната температура на месото до 160 градуса. Но може да процедирате и по друг начин. Пригответе наденичката частично при ниска температура, за да добавите опушения аромат и я извадете, преди да започне да се свива и да изсъхва.  След това, когато сте готови да ги сервирате , пригответе ги на  165 градуса.

Видове наденички:

Има много популярни видове наденички, като нашият екип подбра някои от най – предпочитаните. Безспорно Германия е известна с вурстчетата си, така че няма как да не започнем първо от там:

Bauerwurst /бауервурст/– немска наденица, която е опушена и силно подправена. Обикновено се приготвя на пара или сотирана.

Bierwurst или Beerwurst /бийрвурст/ – варена наденица, приготвена с много чесън и с тъмно червен цвят на месото. Обикновено се продава с хлебче като сандвич. Не съдържа бира!

Bockwurst /боквурст/ – овкусена с нарязан магданоз и лук, тази наденичка е от телешко месо.  Обикновено се продава сурова и прясна и трябва да бъде добре грилована или сотирана преди сервиране.

Bratwurst /братвурст/ – немка наденица от свинско и телешко месо, подправена с различни подправки, включително джинджифил, индийско орехче и кориандър или кимион. Въпреки, че може да си я закупите и предварително приготвена, най – често се предлага свежа и е нужно да я гриловате или сотирате преди консумация.

Weisswurst /вайсвурст/ – деликатна наденица, направена от телешко месо, сметана и яйца. Традиционно се сервира по време на Октоберфест със сладка горчица, ръжен хляб и бира.

Chorizo /чоризо/ – много подправена, смляна на големи частици свинска наденица, ароматизирана с чесън, прах от чили и други подправки. Използва се широко в мексиканската и испанската кухня, като мексиканското чоризо е направено с прясно свинско, докато испанската версия е с  пушено свинско месо.

Италианска наденичка – тя е предпочитана за добавка към плънката на пици и представлява сурова свинска наденица, която се продава на връзки. Подправена е с чесън и или семена от анасон или копър.  Може да бъде люта (с люти червени чушки). Преди консумация трябва да се сготви добре, като е подходяща за пържене, печене или задушаване.

Полски наденичка – обикновено се приготвя от свинско, макар че може да се добави и говеждо месо. Предлага се на дебели връзки (около 5 см. в диаметър) и обикновено се продава предварително приготвена. Сервира се отделно като ястие или нарязана на парчета като част от друга приготвена чиния. Дори и да си я закупите предварително приготвена, най – добър вкус има, когато я затоплите и я сложите в хлебче/питка.

Луканико – тази гръцка наденица се прави както с агнешко, така и със свинско месо. Луканико е прясна наденица и следователно трябва да се готви преди хранене. Обикновено се нарязва на парчета и се сотира.

Като заключение ще споменем, че по – голяма част от наденичките вече се предлагат и в сурово състояние, така че може сами да си ги приготвите или опушите. Няма самисъл да се опитвате да доопушвате предварително опушена наденица, освен ако не го направите при висока температура (225 градуса) и за кратък период (1-2 часа). Процедирайте по този наичн най – вече, ако искате да затоплите наденицата. В случай, че опушвате сурова наденица, задължително наблюдавайте и проверявайте вътрешната температура, докато се уверите, че тя достига най-малко 160 градуса.

А за свежи идеи за приготвяне на наденички, задължително следете страничката на Фермерско Свежо, където споделяме всякакви вкусни рецепти и интересни факти за качественото месо.