Защо е важно да си правим собствен бульон? – Фермерско свежо месо

Защо е важно да си правим собствен бульон?

„Месният бульон е най – добрият приятел на шеф – готвача”

Може и да ви звучи странно това твърдение, но за никой професионалист в кухнята не е тайна, че той може да бъде една отлична основа, която да издигне всички вкусове и аромати на ястието ви на едно по – високо ниво.

В професионалните кухни главните готвачи винаги си приготвят сами собствен бульон. Сухите малки кубчета, които купувате от магазина, никога няма да се доближат до ароматите, които можете да развиете в бульона, който сте приготвили от свежи и ароматни съставки.

Съставките, които са ви нужни за месен бульон:

Основните нужни продукти остават приблизително същите, независимо дали правите бульон от говеждо, телешко, агнешко, свинско или пилешко месо. Лукът, целината, празът и морковите осигуряват основата, която издига и подчертава останалите вкусове. Във Франция тази класическа комбинация от четири зеленчука е известна като „mirepoix“.

Използвайте костите, останали на дъската за рязане. Телешкото е изключително, защото съдържа желатин и е много ароматно. Месото, останало върху костите, е допълнителен бонус. Покрийте костите и зеленчуците с вода и след като достигне точката на кипене, варете за около 4 часа. Отстранете всяка пяна. Преди да го редуцирате в концентриран бульон, прецедете добре течността.

Хубавото е, че веднъж приготвен, бульонът може да се замрази и да бъде годен за срок до една година. Препоръчваме ви да го разделите в малки съдове, на които да запишете датата, на която е приготвен. След това съвсем лесно може да ги използвате, само когато ви е нужно и колкото ще ви трябва за конкретното ястие.