Как да си направим домашна шунка? – Фермерско свежо месо

Как да си направим домашна шунка?

След статията ни за домашния бекон продължаваме с още вкусотии, за които може би дори не сте се замисляли, че може да си направите сами вкъщи. Не е сложно, а единственото от което имате нужда е: нашата рецепта, качествено фермерско свежо месо и малко време, което да отделите. Оставете я няколко дни да престои в хладилника и скоро ще може да си режете парченца от собствената домашно консервирана шунка. Това е идеалното решение, ако обичате шунката, но не можете да намерите марка в магазина за хранителни стоки, която да не е пълна с вредни добавки.

Съставките може да са прости, но поне една от тях е много важна и това е солта за втвърдяване. Това не е същото като солта за ястия (йодиран или не), морска сол или нещо друго! Можете да я закупите онлайн или в специализирани магазини.

Това е рецепта за сравнително малка шунка. Ако искате да използвате целия бут, просто се уверете, че имате място и оборудване, за да се справите. Трябва само да коригирате количеството на другите съставки и да увеличите времето за престой в хладилника (класическото съотношение е 1 ден на килограм месо).

След като направите шунката може да я използвате за  фритати, или да я нарежете на  филийки и да си я похапвате. Със сигурност вкусът на домашно приготвената шунка ще ви вдъхнови и да изпробвате нови рецепти и да развихрите въображението си.

Нужни продукти:

  • 2 – 2,5 кг свински бут
  • вода
  • половин чаена чаша морска сол
  • ¼ чаена чаша мед
  • 4 супени лъжици втвърдяваща сол
  • 1 супена лъжица пикантни подправки
  • термометър за месо

Приготвяне:

Поставете свинското в голяма купа и я напълнете с вода. Прибавете морската сол, втърдяващата сол, меда и пикантните подправки. Разбъркайте всичко добре, покрийте и поставете в хладилника за 4 до 5 дни, за да постои в направената от вас саламура.  След като престои нужното време, извадете я и я изплакнете.

Поставете месото в голяма тенджера, пълна с вода и го загрейте на средна температура. Оставете го да покъкри за около 25 минути на половин килограм или докато във вътрешността му температурата му достигне до 68 – 70°C (използвайте термометъра за месо).

След това оставете всичко да се охлади за около 30–ина минути и върнете обратно в хладилника или сервирайте.

Екипът на Фермерско Свежо ви пожелава добър апетит!