Как да си направите пастърма вкъщи? – Фермерско свежо месо

Как да си направите пастърма вкъщи?

Photo credit: By Stilfehler

Пастърмата е едно от най-популярните консервирани меса. Тя се обработва по  начин, познат от хиляди години: в саламура от сол, за да се предотврати развитието на бактерии. Най-хубавото нещо за пастърмата е, че също като шунка, тя е изключително вкусна, когато я консумирате опушена. В същността си представлява консервирано месо (осолено говеждо с подправки), което след това се опушва, за да му се добави вкус и да се съхранява по – безопасно.

Най – често използваната разфасовка месо за направата на пастърма са говеждите гърди. Обикновено, ако си ги закупите от месарски магазин, те няма да са покрити отгоре със слой мазнина. За най-добри резултати е хубаво да имате много тънък слой мазнина върху месото не повече от половин сантиметър, затова внимателно избирайте подходящото парче.

Следващата стъпка е да консервирате говеждо месо. Това се прави по няколко различни начина. Най-лесно и най-безопасно е да се използва саламура. Тя запазва месото и му придава структурата, която очакваме от консервираното говеждо. Основата за саламура се състои от вода, сол и подправки като черен пипер, кориандър, чесън и други. Обикновено хората, които си правят сами пастърма, са си намерили и тяхната собствена и уникална рецепта. Говеждите гърди трябва да останат в саламура, съхранявани на студено и тъмно място от седем дни до три седмици. Необходимо е редовно да проверявате месото и да го обръщате, за да предотвратите развалянето.

След като вече имате консервирано телешко месо, хубаво е да изплакнете месото. Особено ако сте го държали за по – дълъг период от време (повече от седмица), накиснете го за една нощ в прясна вода, за да премахнете част от солта.

Старомодният начин за приготвяне на пастърма е чрез студено опушване. Това ѝ придава по – хубава текстура, но не всички хора имат специална камера, за да го прилагат. Модерните уреди с горещо опушване също ще ви свършат работа в този случай. Опушвайте гърдите за около 45 минути до един час на килограм. След като месото достигне вътрешна температура от 165 градуса F / 75 градуса С, то вече е готово. Ако го опушвате прекалено дълго, самото месо ще стане прекалено меко.

Иска ни се да отбележим, че е важно да внимаваме с домашните пастърми. Тъй като сушите  месото за дълъг период от време, рискът от разваляне е висок. Уверете се много добре, че всичко, което влиза в контакт с месото – включително ръцете ви и другите прибори – е много чисто. Наблюдавайте месото по време на целия процес на готвене.

Приготвянето на пастърма вкъщи е нещо като хоби, така че експериментирайте, за да разберете какво работи най-добре за вас. Гарантираме, че след като откриете метода си, никога няма да се върнете отново в купените от магазина деликатеси.