Как да съхранявате месо? – Фермерско свежо месо

Как да съхранявате месо?

Съхранението на месото е не по – малко важно от начина на приготвянето и вида му. В статията нашият екип се опита да подбере всички важни неща, които е добре да имаме предвид, за да си гарантираме свежо и вкусно месо за приготвените от нас ястия.

Най – често, когато закупим желаната разфасовка, я прибираме в хладилника или камерата. Добре е да се знае, че трябва да държите месото в най-студената част на хладилника. В повечето уреди тя е в най-дълбоката част, където се задържа хладният въздух, дори когато отваряте и затваряте вратата. Ресторантските хладилници имат вентилатори, които разпределят охладения въздух равномерно и го поддържат на температура от около -2°C, така че при тях тази препоръка отпада.

В случай, че желаете да съхраните месото за кратко време, не го поставяйте под пластамасов капак, а по – добрият начин е да го оставите да „диша”. Покрийте го с чиста кухненска кърпа, за да може да се проветрява на повърхността и така го приберете в хладилника. Дори и на пръв поглед да изсъхне отгоре, това ще се премахне в момента, в който започнете да го приготвяте.

При нужда от по – дълготрайно съхранение най – безопасният начин  е вакуумирането. Професионалните кухни поддържат строга хигиена и използват оборудване за вакуумиране на повечето продукти. Подобно оборудване се предлага и за домашни кухни, така че е добре винаги да имате подръка.  Винаги съхранявайте вакуумираното месо в хладилника или във фризера. Обработено по този начин, то може да престои в продължение на няколко седмици.

При замразяване на месото го завийте във фолио и извадете колкото е възможно повече въздух, а когато го размразявате, уверете се, че това се случва бавно и постепенно, за да не отдели твърде много течност. Имайте предвид, че размразеното вече месо не трае толкова дълго, колкото прясно закупеното от магазина.

Конфи (от френски) също е начин за запазване на храната и представлява готвене на месо като патешко или свинско в собствена мазнина, преди да бъде съхранявано в контейнер. Този вид техника е отличен начин да се запази храната, без да се налага да я замразявате.

Имайте предвид, че суровото месо никога не трябва да е в контакт с храната, която е готова за консумация. Внимателно разделете двете категории, като използвате тави и чинии, за да избегнете кръстосано замърсяване.

Следете внимателно за срока на съхранение и вярвайте повече на носа си, отколкото на цифрите, написани на етикета.

Винаги избирайте този продукт грижливо и с внимание и залагайте на проверени източници за фермерско свежо месо!