Различни методи за приготвяне на телешко месо – Фермерско свежо месо

Различни методи за приготвяне на телешко месо

Ключът към знанието как да приготвяте вкусно телешко или говеждо месо е да познавате особеностите на разфасовката, която ще използвате. Всеки различен къс месо има свои собствени характеристики и трябва да бъде приготвен по определен начин за постигане на най-добри резултати.

Има само няколко общовалидни правила, които трябва да спазвате:

Например пържолите могат да бъдат приготвяни за кратко на висока температура, за да се получат сочни резултати. Oт друга страна, ако желаете да приготвите месото на яхния, трябва да го задушите за по – дълго време на по ниска температура, тъй като този начин на готвене ще разруши по-твърдите колагенни влакна и ще направи месото по – меко и нежно.

Има много различни начини за приготвяне на говеждо месо. Но те всички се свеждат до два основни типа готвене: суха топлина и влажна топлина.

Суха топлина

Когато готвите с помощта на суха топлина (гриловане, паниране или печене) се случват няколко различни неща. На първо място, повърхността на вашето говеждо месо се покрива с вкусна, ароматна кора. Второто нещо, което се случва е, че говеждото месо губи част от влагата си. Тя се изпарява първо от повърхността, а след това влагата от вътрешността се насочва към външната част.  Това придава на месото по-концентриран вкус. Сухата топлина е най-подходяща за пържоли от филе или бут.

Влажна топлина

Когато готвите във вода, говеждото месо губи по-малко влага. Все още губи известно количество, но готварските сокове компенсират за това. Това ви позволява да приготвяте говеждото месо по-дълго време, което е чудесно решение за по – жилавите разфасовки месо.

Задушаването и варенето  са чудесни примери за готвене чрез метода с влажна топлина. Резултатът тук може да е месо с фантастичен вкус, а най – подходящите разфасовки са гърди и ребра.

Предварителното накисване на месото в марината също дава отлични резултати, а в блога може да намерите и нашата рецепта за печено говеждо с барбекю сос, бавно приготвено, и с перфектен вкус.

А вие как предпочитате да го консумирате: печено или варено?