Как да изпържите бекона си до съвършенство? – Фермерско свежо месо

Как да изпържите бекона си до съвършенство?

Пърженето на бекон е едно от тези умения в кухнята, което може да отнеме известно време, за да се овладее до съвършенство. Перфектно изпърженият бекон може да се използва във всичко – от основни ястия до салати, предястия или просто като лека закуска. А ето и няколко основни точки, които нашият екип смята, че е добре да имате предвид, когато правите това наглед толкова просто действие.

Предварителна подготовка

За да запържите бекона до съвършенство, започнете със студен тиган. Уверете се, че той е достатъчно голям, за да се побере желаното количество. Внимателно отделете парчетата месо едно по едно и ги поставете едно до друго в студения тиган. Не разпъвайте бекона, докато го изваждате от опаковката, за да не го разкъсате и разтегнете излишно.

Същинското пържене

Загрейте тигана на средна температура. Беконът ще започне да се разтапя и да се превръща в полупрозрачен. Най-важният съвет: не разбърквайте и не обръщайте бекона, докато самото парче месо не се отлепи от повърхността на съда за готвене.

Можете леко да повдигнете ръбовете, когато започне да покафенява, но не го повдигайте и обръщайте, докато не се освободи. След това завъртете бекона, като използвате щипки, и гответе и от другата страна по същия начин. Целият процес трябва да отнеме около 10 минути за тънко нарязан бекон или около 15 минути за дебело нарязан бекон.

Продължете да го обръщате често за равномерно готвене. Цвърченето ще намалее драстично, когато по месото не останат розови, бели или полупрозрачни участъци, което означава, че беконът вече е готов за консумация. Извадете го и го оставете на хартиена кърпа, за да се отцеди и след това може да го сервирате.

Ако не използвате бекона веднага или го готвите в по-големи количества, можете да използвате фурната, за да го претоплите или запазите с приятна температура. Просто я загрейте до 120⁰C и го оставете върху хартия за печене.

Мазнината от бекона:

Тя може да се използва за приготвяне на много вкусотии, като в нашия блог може да намерите  отделна статия с цели 15 идеи. Важно е да отбележим,  че мазнината не трябва да се изхвърля в мивката, тъй като при охлаждане се втърдява и може лесно да запуши тръбите.

Приготвяне на бекон на фурна:

Друга възможност за готвене на бекон е печенето във фурната. По този начин може да сготвите по-голямо количество наведнъж. И двата метода гарантират вкусен и хрупкав резултат, който може да похапнете веднага или да използвате за любимите си рецепти.

За да сте сигурни, че похапвате вкусен бекон, първо трябва да се доверите на проверен магазин или производител и след това да използвате нашата рецепта, за да си го приготвите сами. А дали следващата ви закуска през уикенда няма да е точно любимите яйца с бекон?