5 грешки, които да избягвате, когато приготвяте ребра – Фермерско свежо месо

5 грешки, които да избягвате, когато приготвяте ребра

приготвяне на ребра

Ребрата са любимо угощение на всички фенове на месото и едва ли има някой, който да устои на това каращо те да си оближеш пръстите ястие. Факт е, че приготвянето им изисква малко повече време, така че едва ли е нещо, което приготвяме ежедневно. Това е и една от причините понякога да допускаме малки грешки в подготовката. Екипът на Фермерско Свежо събра основните от тях, както и няколко трика как да ги избягваме:

  1. Не отстранявате мембраната от задната част на ребрата – Ако мечтаете за сочно и меко месце от ребърца, внимавайте с тънката мембрана в задната им част. Тя не е задължително да се премахва и е годна за консумация, но по време на готвенето се втвърдява доста. Обърнете ги от задната страна и внимателно прокарайте ножа под мембраната. След това използвайте ръцете си, за да я откъснете от костите. В случай, че е хлъзгава на допир, помогнете си с хартиена салфетка или чиста кухненска кърпа за по – добър захват.
  2. Не приготвяте предварително ребрата преди да ги сложите на грила – опушеният аромат на ребрата, който се получава от скарата, безспорно е много примамлив, но това не означава, че трябва да ги приготвяте на нея през цялото време. Ребрата се приготвят най – добре чрез продължително готвене на ниска температура, което е трудно за постигане на скарата и лесно може да доведе до прегорено месо. Предварителното готвене на ребрата не само ви дава по-голям контрол над температурата, но може да направи месото по – крехко. Можете да ги печете, варите или дори да използвате слоу кукъра преди да ги сложите върху грила.
  3. Слагате соса твърде рано – повечето сосове съдържат някакъв вид подсладител – захар, мед или кленов сироп. Той е вкусно допълнение, но също така улеснява прегарянето. Не е задължително винаги да го добавяте, но ако решите, изчакайте 10 – 15 минути преди края на готвенето, за да го сложите. Има достатъчно време, за да се загрее и прилепне към ребрата, като в същото време получавате точната степен на хрупкавост по края.
  4. Недопичане или препичане на ребрата – това е често срещана грешка, особено за тези от нас, които нямат опит с приготвянето на ребърца. Обикновено препоръчваме да използвате термометър (около 63 градуса по Целзий), но има и няколко визуални знака, свързани с консистенцията, които ще ви помогнат. Първият знак е, когато месото се отдръпва от костта. Също така, при използването на щипки, ребрата трябва да се огъват, но да не се разпадат.
  5. Гриловате ребрата единствено и само на директна топлина – диретното излагане на висока температура работи добре за бързо приготвяне на храна, като при хот-дога и бургера. Ребрата обаче не се получават добре, ако се приготвят при същите условия. Високите температури и пряката топлина могат лесно да доведат до неравномерно готвене и да изсушат ребрата. Ако използвате грил, задължително е поставянето на решетка. Няколко минути висока температура и директно нагряване може да остави хубав финиш, но по-голямата част от готвенето трябва да се случи при ниска или индиректна топлина. Това гарантира по-равномерно готвене и ще допринесе за по – сочен и крехък резултат.