Защо саламурата е по – подходяща от маринатата за свинското бонфиле? – Фермерско свежо месо

Защо саламурата е по – подходяща от маринатата за свинското бонфиле?

саламура свинско месо

Готови ли сте да кажете сбогом на сухото свинско филе веднъж завинаги? Най-лесният начин да направите това е да замените мариноването на месото с предварителното му поставяне за известно време в саламура. По този начин ще си гарантирате супер сочно, ароматно свинско филе всеки път.

Престояването в саламура е тайната на сочното и ароматно месо

Подобно на свинските котлети и пилешките гърди, свинското филе е изключително крехко месо, което може да изсъхне бързо, когато го оставите дори и няколко минути повече на скарата. Когато обаче предварително е накиснато в саламура – смес от сол и течност – бонфилето приема не само допълнителен вкус, но и допълнителна влага. Така вие, още от самото начало, правите разфасовката по – сочна. Маринатата, от друга страна, просто добавя вкус към повърхността на месото. Ако не съдържа сол, тя няма как да допринесе за крехкостта на разфасовката.

Натрият е ключът тук. Той има омекотяващ ефект върху протеина, който  при престояване в саламура започва да се разгражда. Времето тук е важно.  Оптимален вариант е месото да се накисне в саламура за час или два, въпреки че ще забележите разлика дори от 30 минути. Максимумът е едно денонощие.

Малка забележка от екипа на Фермерско Свежо:

Преди да го поставите направо в саламурата, уверете се, че не използвате свинско месо, което е означено като „подобрено“. Това е индустриалният термин за месо, което вече е инжектирано с разтвор подобен на саламура.

За саламурата не ви е нужна рецепта

То е супер опростен процес и не изисква специална рецепта. Всичко, което трябва да съблюдавате, е съотношението на солта към водата. Основното съотношение за саламурата е една супена лъжица сол на една чаша вода. Ще трябва да използвате достатъчно, за да покриете цялото бонфиле, като в зависимост от размера, трябва да са достатъчни четири до шест чаши течност.

Вероятно няма да забележите в никоя рецепта за свинско месо предварителното поставяне в саламура като отделна стъпка, но ви съветваме да го включвате и да не го пропускате. Дори и да нямате време да отделите няколко часа, в които месото да престои, краткото поставяне в соления разтвор също е полезен и ще допринесе за структурата и вкуса. То няма да придаде аромат на месото по начина, по който ще го направи  маринатата, но ще овкуси месото по непотворим начин.

За още трикове, свързани с приготвянето на свинското филе, не пропускайте да прочетете и една от последните ни статии за 10 – те неща, които трябва да знаете, когато приготвяте свинско бонфиле.