Как в Германия консумират сурова свинска кайма? – Фермерско свежо месо

Как в Германия консумират сурова свинска кайма?

сурова кайма

В случай че сте се прочели статията ни за 5-те странни храни с месо, които консумират немците, няма да ви изненадаме с днешния текст. „Mett „ е деликатес  от сурово свинско месо, който най-често се закупува от месарския магазин вече подправено със сол и пипер, а понякога и чесън.  В Северна Германия го наричат „hackpeter”.

При добавяне на суров лук се нарича “zwiebelmett”, a при смесването на лук и риган – “thüringer mett”.

Mett е деликатес, но за приготвянето му се следват стриктни правила.

Той представлява свинско месо, което се яде прясно и сурово. Това е причината немските месари да имат изключително строги указания, които трябва да следват при изготвянето на този продукт. От ключово значение е поддържането на температурата на свинското месо при 2°C по всяко време. Месарят смила на едро полузамразеното месо, за да запази видими парчетата месо и го продава в деня, в който е направено.

Смляното месо се приготвя от мускули без сухожилия и съдържанието на мазнини в него е не повече от 35%.

Как се консумира?

Популярен начин за похапване на суровото месо е намазано върху хлебче със сурови лучени кръгчета отгоре и допълнителна поръсено с черен пипер. Често се приготвя и оформя върху голям поднос, а след това се сервира на по-големи събирания, наричат го “mettigel”. Особено популярно е през 70-те години на миналия век, но все още на някои места си е традиционна парти почерпка. Отново се похапва намазано върху филийка или хлебче.

Въпреки че най-често се похапва сурово, „mett”може и да бъде сготвено. С него трябва да се борави като с всяка друга кайма, закупена от магазина. Може да го прилагате в най-разнообразни рецепти или да се пече под формата на  кюфтета, кебапчета или наденички.

Яденето на сурово месо не е толкова странно, колкото би могло да звучи. Стек тартар, говеждо карпачо и суши са съвсем обикновени ястия, които се консумират по целия свят. Всяко от тези меса се консумира сурово.

Добре е, обаче, да сте сигурни в произхода на месото, което сте подбрали и да сте уверени, че то е съвсем прясно. Залагайте на проверени магазини и качествено българско месо.

А ето и една съвсем проста рецепта за “Thüringer mett”, взаимствана от старите немски готварски книги:

  • 1 килограм свинска кайма
  • 1 ½ чаени лъжички сол (приблизително 12 грама)
  • ¼ чаена лъжичка смлян бял пипер (2 грама)
  • щипка индийско орехче
  • ¼ чаена лъжичка намачкан кимион (2 грама) или 1/8 чаена лъжичка риган (1 грам)

Бихте ли се осмелили да опитате?