5 напитки, с които да комбинирате пържолата си – Фермерско свежо месо

5 напитки, с които да комбинирате пържолата си

питиета пържола

Смисълът да се комбинира храна с подходяща напитка е да се подобри вкусът на ястието. Нека го разглеждаме като партньорство, при което усещането от правилното съчетаване води до по-богато вкусово изживяване. Пържолата, като една от обичаните от всички ни храни, традиционно се знае, че си подхожда добре с червено вино. Това е, може би, най-известното дуо,  но екипът на Фермерско Свежо откри още няколко напитки – и алкохолни, и безалкохолни – които ще направят сочната пържола още по-апетитна.

Кое би се комбинирало добре с пържола?

Когато помислим за отличителните качества на една пържола, може веднага да отбележим, че тя е: със силен и богат вкус, дори понякога малко по-мазна. Подходящата напитка трябва задължително да допълни тези характеристики. Трябва също така да ги балансира. А ето и какво още избрахме ние.

Алкохолни напитки:

  1. Уиски

Богатите, карамелени нотки на тази напитка са достатъчно сложни, за да могат да устоят на силния вкус на приготвеното парче червено месо. Изборът на уиски зависи от вас. Бърбънът е класика, но скочът също се комбинира добре, особено с пържола на скара, а димните му нотки имитират именно аромата на скара. Насладете се на чаша чисто уиски, с лед или в обикновен коктейл, чийто вкус няма да надвие този на пържолата ви.

  1. Тъмна бира

Бирата с плътно тяло като портър или стаут има качеството, което допълва идеално вкуса на богатата пържола като рибая. В тези стилове има достатъчно горчивина, която да не позволява на мазнината в пържолата да обсеби рецепторите ви, точно  както танините на червеното вино. По-нетлъстите пържоли, като фланк стека, могат да бъдат комбинирани с нещо малко по-леко, като кафяв ейл например.

  1. Бяло вино

Бялото вино може напълно да се съчетае добре с пържола, стига да изберете правилното бяло вино. Лекият совиньон Блан вероятно не е най-добрият ви избор, но дъбовото Шардоне има качествата и тази по-остра нотка, която да „пререже” мазнината в пържолата.

Безалкохолни напитки

Определено можете да се насладите на пържола, без да я комбинирате с алкохол.

  1. Сок от червена боровинка или нар

Тези два сока работят, защото съдържат танини (точно като червеното вино), които действат като почистващи препарати на небцето и се омекотяват вкуса от „тежкото” месо. Не са и толкова сладки, че да надделеят над вкуса на пържолата. Ако откриете, че са прекалено кисели за вашите вкусове, можете да ги разредите с вода или клуб сода.

  1. Клуб сода с лимон или лайм

Карбонизацията работи добре с мазнините, защото не само помага да се „омекотят”, но и действа като почистващо средство за небцето, за да балансира вкусовете. Пригответе чаша сода с изстискан лимон или лайм, тъй като киселината от цитрусовите плодове също за балансирано вкусово изживяване.

Какво обичате да пиете вие с пържолата си?