Кога да използваме зеленчуковите и месни бульони? – Фермерско свежо месо

Кога да използваме зеленчуковите и месни бульони?

използване бульон

Има много разновидности на бульони на пазара, а тяхната употреба изобщо не е лимитирана единствено до приготвянето на супи и течни ястия само с месо. Така че бъдете смели. Експериментирайте. И не е нужно да купувате бульон от магазина, защото не е толкова сложно да си направите сами у дома. В блога на Фермерско Свежо вече има няколко статии, посветени на бульона и колко важно е да си направим сами такъв. Както и седем стъпки, за да ни се получава винаги вкусен и питателен.

Никой готвач не трябва да е остава без бульон, защото той винаги може да ни спести време и да бъде първата стъпка в нашите кулинарни начинания.

Първото уточнение, което искаме да направиме, че бульоните биват два вида. Месни, за направата на които се използват кости от месо, и зеленчукови, които представлява само течност, в която са къкрили различни видове зеленчуци. Двата вида са взаимозаменяеми и ако в рецептата ви пише месен бульон, спокойно може да го замените със зеленчуков, ако само такъв имате. А ето и няколко идеи как да ги използвате в готвенето си:

  • Използвайте пилешки, говежди или зеленчуков бульон вместо вода, за да приготвите ориз. Оризът ще има прекрасен вкус и много готвачи казват, че се получава по-нежен от ориза, приготвен само с чиста вода. При използване на бульон единствено намалете количеството на солта и подправките, тъй като по правило и самата течност е овкусена.
  • Кускусът също се получава отлично и лесно, когато се приготвя в бульон. Той ще прибави само вкус, но не и допълнителни калории.
  • Бульоните могат да се използват за претопляне на пържени ястия. Използвайте малко количество при висока температура и добавете храната. След това бързо и нежно разбъркайте до загряване.
  • Можете да сотирате с помощта на бульони. Използвайте същото количество течност като маслото, което се изисква от рецептата. Наблюдавайте внимателно храната, тъй като течността може да се изпари за разлика от маслото, така че ястието ви може да изгори или да се препече.
  • Полейте пилешкото, говеждо, или свинско месо, докато се пече във фурната със зеленчуков или месен бульон. Това добавя вкус и запазва влагата на повърхността на месото.

За бульон може да използвате и закупени от магазина консерви или кубчета. Кубчетата могат да се използват за приготвяне на пилешки, говежди или зеленчуков бульон. Но имайте предвид, че те са с високо съдържание на натрий и понякога оставят неприятен послевкус. Със сигурност съветът на професионалните шеф-готвачи би бил да залагате на домашно приготвени бульони, за да сте сигурни във вложените продукти и вкусовите им качества.

Имате ли идеи за други приложения, които сме пропуснали?