Защо месото е важно? – Фермерско свежо месо

Защо месото е важно?

В България месото е неотменна част от хранителния режим на много от нас и въпреки все повече набиращото популярност веганство и вегетарианство, все още хората, хапващи месо са мнозинство. То доставя на телата ни полезни вещества като протеини, минерали и мазнини и всички те са важна част от нашата диета. Разбира се, тук е важно да избираме качествено месо и да сме добре запознати с ползите, които може да ни донесе то.

Протеини:

Протеините, които консумираме всеки ден доставят на тялото ни аминокиселини, а те пък от своя страна са в основата на протеиновите молекули. Клетките ни използват тези аминокиселини, за да да синтезират нови протеини , от които имаме нужда. Интересният факт е, че от 20 аминокиселини в протеини, нашето тяло може да произведе само 11, а останалите – 9 си ги доставя с храната. Качественото месо е богата на протеини храна и доставя всички важни аминокиселини, които са ни нужни, за да бъдем в добро здравословно състояние.

Минерали:

Освен снабдяването на тялото ни с важния протеин, месото предлага и голямо разнообразие от минерали, които да подпомагат нормалното функциониране на клетките ни. Например, то е важен източник на желязо и цинк. Съдържанието на фосфор в месото помага за костите, а сулфурът – се вгражда в нови аминокиселини, а хромът – от своя страна подпомага метаболизма.

Витамини:

В месото се съдържат богато количество от витамини от Б – групата. Витамин B-6 поддържа здравословна нервната и кръвоносната система и функционира както при протеиновия синтез, така и при протеиновия метаболизъм. Този витамин също спомага за усвояването на витамин В-12, друг витамин, който е от съществено значение за здравето на кръвоносните съдове и нервите, както и за производството на енергия. Месото е особено важен източник на витамин В-12, защото, за разлика от другите витамини от вида B-12, не се среща в растителните храни.

Мазнини:

Въпреки че се нуждаем само от ограничено количество мазнини – тези, съдържащи се в месото могат да бъдат важни за доброто ни здравословно състояние. Избирайте нетлъсти меса и отстранявайте излишните мазнини, така ще минимизирате вредното въздействие на месото, като същевременно може да се възползвате от богатото му хранително съдържание.

Ние от екипа на Фермерско Свежо винаги препоръчваме да залагате на качествено месо, закупувано от доверен източник или магазин, за което производителят гарантира, че продуктът подлежи на пълен контрол от фермата до клиента.