10 класически соса, които си подхождат с месото – Фермерско свежо месо

10 класически соса, които си подхождат с месото

Ако попитате някой шеф – готвач или ако дори само следите българското издание на Мастършеф, сигурно няма да ви изненадаме с твърдението, че нито едно ястие не е съвсем завършено без сос в чинията.  Предложенията на Фермерско Свежо са специално подбрани, за да допълват пефектно вкуса на всякакви месни ястия, включително пържоли, печени меса и ребра. А кои са те, ще разкрием в редовете по – долу:

  1. Гъбен сос – може би най – класическият сос, познат на всяка домакиня. Той може да бъде сервиран с всякакви гриловани печени меса, както и пържоли. Приготвя се от сотирани гъби, лук и съвсем малко шери за вкус. В България този сос е по-известен като комбинация от леко запържени гъби, запечено брашно и бульон от месото.
  2. Редуциран сос с червено вино – директният превод на този сос би звучал като соса на винопроизводителя. Представлява редукция от червено вино, лук и за основа се използва базовия демиглас сос. Отново е идеален за печени меса и пържоли.
  3. Робърт сос – сос от лук, горчица и бяло вино. Той може да се сервира с най – различни видове меса, но придава най – добър вкус на свинското на скара.
  4. Charcutière сос – друг страхотен сос за ястия от свинско месо на скара, той се приготвя на основата на Робърт сос, но е гарниран с нарязани кисели краставички.
  5. Лионски сос – в класическата кухня всичко, което има „лион” в наименованието си, показва, че съдържа лук. Така е и с лионския сос, който се приогтвя на базата на демигласа, но е гарниран с лук и бял винен оцет. Подхожда си с печени меса, свинско на скара, дори птичи ястия.
  6. Бърси сос – тази версия на бърси соса носи името на окръг в източната част на Париж, и представлява солен сос за печени пържоли и пържоли. Много наподобява редуциран сос от червено вино, но се получава чрез редукцията на бяло вино.
  7. Ловджийски сос – сервира се с еленско месо, заешко и други видове дивеч. Приготвя се от сотирани гъби, лук и редукция на бяло вино.
  8. Беарнез сос – богат, маслен, ароматен сос с лук, естрагон и стрит черен пипер. Обикновено се сервира с пържола на скара.
  9. Мадейра сос – приготвя се чрез прибавяне на вино от Мадейра към базовия демиглас. Чудесен е за овкусяване на печени меса и пържоли.
  10. Портвайн сос – още един сос, който е кореспондира идеално с печени меса. Приготвя се чрез прибавянето на портвайна към основния демиглас.

Ние припомняме, че освен соса, за да имате перфектно ястие, най – важният компонент е качественото българско месо. А от нашия екип очаквайте свежи идеи за рецепти в последващите публикации.