7 съвета за най – вкусния грейви сос – Фермерско свежо месо

7 съвета за най – вкусния грейви сос

Грейви е солен сос, приготвен от соковете на месото, които остават в тигана след пържене или печене. Всяка излишна мазнина обикновено се отстранява от соковете, след което се добавя течност, като бульон или вино, и се разбърква енергично. Този процес е известен като деглазиране. Понякога може да прибавите и малко запечено брашно преди течността, за да получите по-гъст сос.

А след по – общата информация, ето и 7 – те съвета на екипа на Фермерско Свежо, с които ви гарантираме, че ще получите перфектната консистенция и най – вкусния сос, с който да гарнирате неделния си обяд или делничната вечеря.

  1. Отстранете месото от тигана за печене/пържене.
  2. Запържете няколко фино нарязани зеленчука, като морков, лук и целина, докато се карамелизират.
  3. Добавете брашното и разбърквайте, докато получите светло кафява смес.
  4. Прибавете малко вино и го оставете да се редуцира.
  5. Постепенно сипвайте по малко количество бульон, за да може да контролирате гъстотата на сместа, като бъркате през цялото време.
  6. Оставете сместа да къкри за няколко минути, а също така можете да добавите по желание малко соев сос или балсамов оцет, за да направите сосът по-кафяв. Билки, като например дафинов лист или мащерка, могат да бъдат прибавени за допълнителен вкус.
  7. Ако сместа е твърде гъста, добавете още малко гореща течност, а в случай, че е по – рядка, оставете я да покъкри още и да се редуцира.

Обикновено се сервира към печени ястия, пържоли, ориз или картофено пюре. Във Великобритания, неделното печено е немислимо без сосът грейви. А ние ще ви разкрием още, че може да приготвите и сладък грейви, като всичко от което имате нужда е изобретателност и желание за експерименти.