Как да приготвим телешки език? – Фермерско свежо месо

Как да приготвим телешки език?

Като почитатели на шкембе чорбата и дроб сърмата, ние мислим, че българите имаме традиции в приготвянето на карантия. Затова и екипът на Фермерско Свежо се зарови в дебрите на кулинарията, за да открие някои по – интересни предложения, а дори и по – изискани варианти за приготвяне на дреболии, с което се надяваме да ви вдъхновим да експериментирате.

Интересен факт е, че главната съставка в днешната ни статия се смята за луксозен продукт и в сурово състояние е вероятно да го намерите в менюто на някой от по – елитните японски или китайски BBQ ресторанти. Използва се също и в мексиканската кухня, където се нарича  lengua. Дори има специална рецепта за такоси с него.

Оказва се, че приготвянето му изобщо не е трудно, дори е по – лесно от готвенето на телешкото месо по принцип. Всичко, от което имате нужда са няколко вида подправки и няколко часа, за да се сготви. Преди да го сервираме, го нарязваме на малки парченца, поръсваме го с малко сол и го запичаме съвсем леко на тиган. Резултатът е парче месо с богат аромат на телешко, хрупкава коричка и маслена текстура.

Телешкият език е нещо, което не трябва да пропускате по няколко причини:

  1. Евтин е.
  2. Лесен е за приготвяне. Просто имате нужда от 5 минути.
  3. Спокойно може да се съхранява в хладилника до седмица, така че да го използвате и в други ястия.
  4. Може да ви се услади много повече от месото – говеждият език има много добро съотношение на протеини към мазнини. В края на краищата получавате хрупкава кора, топяща се в устата текстура и хранителна порция.

Най – лесният  начин да го сервирате е  да го нарежете на тънки ивици, да го поръсите  с морска сол и да го запечете, докато стане хрупкав. Това ще бъде прекрасна закуска или предястие, което върви добре с бирата.

А ето и основните стъпки от рецептата:

Продукти:

  • телешки език
  • половин глава лук
  • от 5 до 8 скилидки чесън
  • 1-2 дафинови листа
  • морска сол на вкус

Инструкции за приготвяне:

  1. Сложете езика, лука, чесъна и дафиновите листа в слоу кукър и добавете вода така, че да покрие напълно езика. Оставете го да се приготвя през нощта или може да го поставите в тенджера на котлона да поври за 2-3 часа, докато омекне.
  2. Когато се охлади, обелете го и премахнете твърдата кожа
  3. Нарежете го първо на филийки, а после на кубчета. Ако няма да го използвате веднага, може да го съхраните в кутия или някакъв херметизиран съд в хладилника до 5 дни.
  4. Когато сте готови да го сервирате, затоплете малко мазнина в тиган с незалепващо покритие на средно – висока температура. Прибавете парчетата език, като ги разбърквате и обръщате, за да се запекат равномерно и от двете страни (2-3 минути). Подправете на вкус със сол и пипер.

Пожелаваме ви добър апетит и не забравяйте охладената бира за предстоящите летни вечери!