ТОМАХОУК СТЕК – ВЕЧЕРЯ ЗА ПЪРВОБИТНИ – Фермерско свежо месо

ТОМАХОУК СТЕК – ВЕЧЕРЯ ЗА ПЪРВОБИТНИ

Като любители на месото, винаги сме се удивлявали при вида на гигантските пържоли, които известните по света шеф-готвачи приготвят в различни кулинарни предавания по телевизията. Огромните стекове са предпочитани предимно в Южна и Северна Америка, Великобритания и Австралия, но славата им постепенно започва да се разпространява. И има защо!

Като най-известен представител на „големите“ пържоли е т.н. „томахоук“ стек. Какво представлява той? Вероятно си мислите, че това е пържола, за която сте чували, но никога не сте опитвали? Няма нужда да се тормозите с въпроси, защото ако веднъж сте опитали томахоук стек, то със сигурност щяхте да помните. Името „томахоук“ произлиза от английската  дума tomahawk, която в превод означава томахавка – точно така изглежда и самата пържола, голям овален къс месо с дълга кост към него.

Не е лесно да намерите томахоук стек по магазините, а дори и по ресторантите, но в по-големите месарници най-вероятно ще могат да ви го приготвят. Този къс месо се транжира от горната гръбна част на животното, запазвайки цялото ребро /френски разрез/, което прави възможна една уникална презентация и става тема на разговор по време на вечерята.

Зоната, в която се намира томахоук стека

Поради факта, че това е пържола с кост и умерено съдържание на вътрешномускулна мазнина, при приготвянето й се разгръщат богат сладко карамелен вкус и аромат, както от голямата кост, така и от стопяването на инфилтрираните мазнини.

Обикновено този стек е нарязан на дебелина от 5 см. и тежи около килограм, което го прави идеалната романтична порция за двама. Ако обичате пържоли с кост като Т-бон и Портерхаус, ще харесате и томахоук стека, тъй като месото му е от същият мускул – longissimus dorsi  или гръбен мускул.

Поради големината на стека той не е особено подходящ за приготвяне на тиган, а по-скоро на барбекю или грил. Ако решите да го печете във фурна, обаче, все пак първо трябва да запечатате месото на силен тиган и след това да го преместите във фурната за около 15 минути на 200°С.

За приготвяне на грил ще ви е необходим термометър за измерване на вътрешната температура на месото, която трябва да достигне 58°С за степен на изпичане мидиъм реър /информация за степените на изпичане ще намерите в тематичната ни статия по въпроса/. След изпичане трябва да оставите стека да „отдъхне“ за 10-15 минути, което ще позволи на топлината от костта да се разпространи равномерно по цялото месо и да го запази сочно.

След като месото е изпечено и е отпочинало, хванете костта с едната ръка и направете разрез, отделяйки месото от нея, нарежете на ивици, напречно на мускулните влакна / за ползите от което също имаме статия/ на дебелина, подходяща за една хапка.

Със сигурност това не е пържола, която може да консумирате всеки ден, но и не всеки ден е подходящ за вечерята на „Семейство Флинстоун“ 🙂