Печен агнешки бут в розмарин – Фермерско свежо месо

Печен агнешки бут в розмарин

Няма как в сезона на прясното агнешко да не ви изкушим с една рецепта, която е лесна за приготвяне и много свежа на вкус.

Нужни съставки:

  • около 2 килограма агнешки бут с кост
  • 4 скилидки чесън, нарязани на парчета
  • 6 филета от аншоа, разделени на четвъртинки
  • прясно смлян черен пипер
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 10-12 стебла от розмарин
  • 100 гр черна маслинова паста
  • сокът от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Подсушете месото и го оставете да престои на хладно място, докато повърхността не изсъхне напълно на допир. Отрежете и изхвърлете всички излишни мазнини. Направете малки разрези по протежението му с остър нож, създавайки джобове дълбоко около костта. Поставете върху всеки джоб парче аншоа и чесън , след което подправете добре на повърхността с пипер.

Загрейте олио в голям огнеупорен съд/тава и запечете добре агнешкото от всички страни на средно-висока температура. Оставете месото да почине и да се охлади.

Следващата стъпка е да загреете фурната на температура от 220°C с вентилатор или на 200°C, в случай че готвите на газ. Разстелете на кухненския плот кухненска връв и я покрийте по цялата дължина с розмарин. Потопете месото в зехтин и след това го поставете в единия край върху розмарина. Оваляйте го добре, за да сте сигурни, че е напълно покрито с розмарин и след това го стегнете и овържете здраво с връвта. Няма значение, че е стегната, основното тук е розмаринът да остане върху месото.

Върнете агнешкото в съда за печене, като леко го напръскате със зехтин и сока от лимона отгоре. Поставете го във фурната и запечете за още 15 минути на всеки 450 грама + още 15 минути (тоест за 2 килограма – около 1.30 мин.), като го завъртате  за равномерно изпичане. После изкарайте месото от фурната и го оставете да почине за 1/3 от времето, за което сте го готвили.  Това ще ви гарантира перфектен резултат. Посипете с още розмарин за гарнитура, разрежете и сервирайте.

Добър апетит от екипа на Фермерско Свежо!