Каква е разликата между телешко и говеждо месо? – Фермерско свежо месо

Каква е разликата между телешко и говеждо месо?

Хапвате предимно свинско? Е, нашето предложение за вкусна алтернатива са телешкото и говеждото месо, но за да може да си ги приготвим или да знаем какво си поръчваме в ресторанта, добре е да знаем каква е разликата между тях.

Телешкото месо е от телета или млади крави. То не зависи от пола или породата на животното, а само от възрастта. Колкото по-младо е телето, толкова по-светъл е цветът на месото. Има няколко разновидности:

Младо месо от телета на възраст около 5 дни след раждането си.

Месо от млечно хранени телета на възраст от 18 до 20 седмици.

Месо от телета на смесено хранене (мляко и зърно) на възраст от 22 до 26 седмици.

Това месо е нежно и много вкусно, има фина структура и съдържа повече вода от говеждото. То е сред най-предпочитаните от спортистите и любителите на фитнеса. В парче телешко от 100 грама има около 5,38 грама мазнини и само 2,15 грама наситени мазнини. То съдържа около 114 милиграма холестерол и 179 калории.

От костите на место често се приготвя и телешкият бульон.

Говеждото е месо от възрастни крави. То е третото най-широко консумирано месо в света и е едно от основните меса, използвани в американската кухня. Може да бъде приготвено по много различни начини и характерно за него е, че е по-плътно месо, с много последователен вкус. Колкото по-възрастно е животното, толкова по-дълго време на готвене се изисква. В 100 грама говеждо месо  има 4.53 грама мазнини, 1.632 грама наситени мазнини и 77 милиграма холестерол. Хранителната му стойност е около 170 калории.

Основната разлика между телешкото и говеждото месо се дължи на възрастта на животното. По-младото животно има по – нежно месо. Що се отнася до хранителната стойност, телешкото има малко повече мазнини и калории, отколкото говеждото. Въпреки това то се готви по – лесно, има по – богат аромат и е с по – висока цена.

В блога на Фермерско Свежо може да намерите още подробна информация за говеждото месо, както и за различните видове разфасовки. Последвайте ни за свежи идеи за вкусни рецепти и интересни факти за всичко, свързано с качественото месо.